Dünya tarihinin en eski memelisi keşfedildi! Bilim insanları ''çok önemli'' diyerek duyurdu

Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırmada dünyanın en eski memelisi keşfedildi. Journal of Anatomy tarafından salı günü yayınlanan çalışmada 225 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilen bir kır faresi benzeri canlının en eski memeli olduğu açıklandı. Bilim insanları bu keşfin çok önemli olduğunu ifade etti.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Dünyanın en eski memelisi İngiliz ve Brezilyalı bilim insanları tarafından keşfedildi. Araştırmacılar tarafından "çok önemli" olarak nitelendirilen yeni bir keşifte, dünyanın en yaşlı memelisi, fosil diş kayıtları kullanılarak tespit edildi. Bu canlının bir kır faresi türüne benzer bir varlık olduğu açıklandı.

DİNOZORLARLA AYNI DÖNEMDE YAŞADI

CNN International'da yer alan habere göre; yaklaşık 225 milyon yıl önce dinozorlar ile aynı dönemde yaşamış kır faresine "Brasilodon quadrangularis" ismi verildi. Keşif, Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi, King's College London ve Porto Alegre'deki Federal Rio Grande do Sul Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapıldı.

Bilim insanlarının, kemik ve diş örneklerinden yola çıkarak yürüttüğü çalışmada fosillerin sağladığı ipuçlarına güvendi. Bu farenin en eski memeli olarak nitelendirilmesinin sebebi ise memeli benzeri canlıların bugüne kadar bulunan hiçbir fosilde korunmamış olması.

Bu araştırmadan önce 205 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen Morganucodon ilk memeli olarak kabul edilmişti. Morganucodon'un küçük bir gerbil benzeri vücudu ve sivri farelere veya misk kedilerine benzeyen uzun bir yüzü vardı.

KİTLESEL YOK OLUŞTA KAYBOLDU

Journal of Anatomy'de Salı günü yayınlanan çalışmada yer alan diş kayıtları, Brasilodon quadrangularis'in 225 milyon yıl öncesine ait olduğunu doğruladı. Bu kır faresinin, türlerin %90'ından fazlasının yok olduğu üçüncü ve en büyük kitlesel yok oluşta neslinin tükendiği düşünülüyor.

Bilimsel makalenin yazarı Martha Richter, CNN'e Brasilodon quadrangularis'in daha önce bir sürüngen olduğuna inanıldığını, ancak dişlerinin incelenmesinin ardından kesinlikle bir memeli olduğunu söyledi.

Richter: "Sürüngenleri düşünürseniz, yaşamları boyunca pek çok farklı yedek dişleri vardır. Ancak memelilerde yalnızca iki tane vardır. Birincisi, süt dişleri ve ardından orijinal dişlerin yerini alan ikinci dişler. Memelileri tanımlayan şey budur" dedi. Richter ve meslektaşları, Brezilya'nın en güney kesiminin kapsadığı bölgede yaşayan türün üç alt çenesini inceledi. Mikroskop altında "sadece memelilerde bulunan yedek diş tipini" keşfettiler.

Araştırmacılar bu canlının o dönemde dinozorların gölgelerinde yaşayan, muhtemelen oyuk açan bir hayvan olduğunu düşünüyor. Ekibin beş yıldan fazla bir süredir proje üzerinde çalıştığını ve keşiflerini "çok önemli" olarak nitelendirdiğini söyleyen Richter bulguların, bu dönemin ekolojik manzarasını ve modern memelilerin evrimini anlamamıza katkıda bulunduğunu söyledi.