ABD'de bilim insanları deniz anası ve kalbin pompalama hareketinden yola çıkarak yapay bir balık geliştirdi. ABD'de Harvard ve Emory Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı ortak çalışmada, zebra balığı model alınarak biyo-hibrit bir balık üretildi.
Robot balıkta kağıt, plastik, jelatin ve kalpte kasılmayı sağlayan kök hücreler kullanıldı ve kasın bir şeridi balığın sol tarafına diğeri de sağ tarafına yerleştirildi. Karşılıklı olarak bir taraf kasıldığında diğeri geriliyor. Böylelikle kuyruk yüzgecinin yüzme hareketi oluşturmasını sağlıyor.
Bu sistem, kalbin uygun ritimde atmasını sağlayan mekaniği taklit ediyor ve robot balık, aralıksız 100 gün hareket edebiliyor. Bilim insanları, bunun kalp hastalığı olan çocuklar için tedavi olarak kullanılabileceği görüşünde.
Harvard Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu'ndan (SEAS) Prof. Kit Parker, "Kalp son derece karmaşık ve anatomiyi taklit etmek yeterli değil" dedi. Parker, kalp hastalığı ile doğan çocuklar için gereken yapay kalpleri tasarlamak için biyofiziği yeniden yaratmak gerektiğini belirtti.