Berat Kandili namazı nasıl, hangi vakitte kılınır? Berat Kandili namazı ne zaman kılınır?

Berat Kandili 24 Şubat Cumartesi günü idrak edilecek. Bu güzide gecede ibadetler edilip, Allah'tan af dilenecek. Şaban ayının 15. gecesi idrak edilen bu mübarek gün, Allah'ın af, marifet ve rahmetiyle bezeli kutlu bir gece olarak kabul edilir. Berat Kandilinde namaz kılarak, dua ve zikirlerle ibadet etmek çok faziletlidir. Bu kapsamda Berat gecesinde kılınan namazla ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki Berat Kandili namazı ne zaman kılınır? Berat Kandili namazı nasıl, hangi vakitte kılınır? İşte Berat gecesi namazının kılınışı

Berat Kandili namazı, bu mübarek gecenin feyzinden nasiplenmek isteyen Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Berat Kandili, Kuran-ı Kerim'in dünyaya toptan indirildiği gecedir. Bu vesileyle bu mübarek gecede Allah'ın affına sığınıp kuran okumak, tesbih namazı kılmak ve tövbe etmek çok önemlidir. Berat gecesinde namaz kılınması, alimler tarafından tavsiye edilmiştir. Peki Berat kandili namazı ne zaman ve nasıl kılınır? İşte Berat kandili namazının kılınacağı vakit ve kılınışıyla ilgili detaylar...

BERAT KANDİLİ NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Berat kandili namazına yatsıdan sonra başlanabilir. 100 Rekatlık Berat Kandili namazı yatsı namazıyla başlayıp, imsak vaktigirinceye kadar devam eder.

Berat Kandili namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara verilerek kılınabilir.

İslam alemi tarafından idrak edilen kandiller ve diğer dini geceler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgilere göre akşam ezanının okunmasıyla başladığı için, Berat Kandili'nde kandil namazı kılmak isteyen vatandaşlar, akşam namazıyla birlikte ibadet etmeye başlayabilir.

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR, KAÇ REKATTIR?

Her rekatta bir Fatiha ve 10 ihlası şerif okunur. İki rekatta bir selam verilerek 100 rekata tamamlanır. 100 rekat namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek de kılınabilir.

100 rekatlık Berat kandili namazında okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir. Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

10 REKAT DA KILINABİLİR

Berat Kandili namazı her rekatta 100 İhlas suresi okumak suretiyle 10 rekat olarak da kılınabilir.

Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir.Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

BERAT GECESİ NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

100 Rekatlık Berat Kandili namazına "Ya Rabbi, niyet ettim senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine, feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip süeda defterine kaydeyle, Allahü Ekber" diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına, hayır namazına" şeklinde de niyet edilebilir.

Her rekatta Fatiha'dan sonra 10 İhlas suresi okunur. İki rekatta bir selam verilerek 100 rekata tamamlanır.

"Berat kandili gecesinde 100 rekatlı hayır namazı vardır ki, kılan kimse o sene ölürse, şehitlik mertebesine nail olur."

Berat Kandili için Peygamber efendimiz Hz. Muhammed şöyle buyurmuştur, "Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim" buyurur. (Ibn Mâce)

"Her kim bu namazı berat gecesi kılar ise. Allah-u Teala'nın yetmiş rahmet nazarı ona ulaşır. Her nazarda kendisinin yetmiş ihtiyacı yerine gelir. Bunların en küçüğü Allah-u Teala'nın mağfiretidir."