6, 12 ya da 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılınışı nasıl, fazileti nedir? Berat Kandili namazı kaç rekat?

Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı ''Berâet''tir. Berat sözlükte; ''bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak'' demektir. Ayrıca bu geceye ''Leyle-i Mübâreke'' denir, bereketli bir gece. ''Leyle-i Berâe'' denir. ''Leyle-i sâk'' vesîka gecesi denir. ''Leyle-i rahme'' ve rahmet gecesi denir. Berat Kandili gecesinde namaz kılmak isteyenler aramalarını hızlandırdı. Peki, Berat Kandili namazı nasıl kılınır? Berat Kandili 100 rekat namaz kılınışı nasıldır? İşte 6, 12 ya da 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılınışı...

Kadir Tekin

Şaban ayının 15. gecesi olarak bilinen Berat Kandili bu akşam idrak edilecek. Müslüman alemi için önemli olan bu gecede dualar edilecek, kaza ve nafile namazları kılınacak, kuran okunacak, tutulan oruçlar açılacak. Bu gecede namaz ibadetini yerine getirmek isteyenler "Berat Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekat? 6, 12 ya da 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılınışı ve fazileti nedir?" sorularına yanıt arıyor...

BERAT KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL KILINIR?

Berat gecesinde 6, 12 ya da 100 rekatlık Berat Kandili namazı kılınabilir.

Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr[Hayır Namazı]denir. Bu namaz 100 (yüz) rekâttır. Her rekâtta Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunarak kılınır.

100 rekat namazı dinlenerek kılabilirsiniz, ara vermeden kılmak şart değildir. Berat Kandili gecesi kılacağınız 100 rekat namazı akşam namazından sabah vaktine kadar ara vererek kılabilirsiniz.

100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatta 100 defa okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rekat kılmak daha faziletlidir. Bu namazın özelliği yapılan secdelerin çok olmasıdır.

6 Rekat Berat Kandili Namazı Kılınışı

İkişer rekatlar halinde toplamda 6 rekat kılınan namaz akşam ile yatsı namazı arasında kılınır. Berat kandili 6 rekat namaz akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas suresi okuyarak altı rekat tamamlanır. Her iki rekatın selamından sonra birer Yasin-i Şerif okunur. İlk iki rekatlık namazı kılarken ömrüne berekete, ikinci iki rekatlık namazı kılarken rızkına bereket ve belaları def etmeye, üçüncü iki rekatlık namazı kılarken ise insanlardan istiğna (muhtaç olmama) ve husn-ü hatime (imanla biten güzel bir sona erişme) ye niyet edilir. En sonunda ise Berat Kandili gecesi duasını 10 kez okuyarak namaz tamamlanır.

12 Rekat Berat Kandili Namazı Kılınışı

Ömrün bereket kazanması, günahların mağfiret olunması için tavsiye edilen 12 rekatlık Berat kandili namazı da çok sevaptır. 1 Fatiha ve 50 İhlas suresi okunarak ikişer rekatlar halinde kılınan namazla kişi faziletten istifade eder. Zünnun-u Mısri Hazretleri'nden rivayet olunduğuna göre: "Berat gecesi her kim on iki rekat kılar da, Fatiha'dan sonra 50 kere İhlas suresi okursa 100 rekatın sevabını alır." (Muhammed ibni Hatîrüddîn, el-Cevâhiru'l-hams, sh:58-59)

100 Rekatlık Berat Kandili Namazı Kılınışı

Bu gece namaz kılmak en faziletli amellerdendir. Bu gece kılınacak namazların en mühimi Hz. Ali'den (r.a) rivayet edilen 100 rekatlık namazdır ve adına Salatül Hayr denilir. Peki, berat kandili 100 rekat namaz kılınmasının sevabı nedir? Peygamber Efendimiz (S.A.V) buyurmuştur: "Ey Ali, her kim Şaban ayının 15. Gecesinde 100 rekat kılar her rekatta 1 Fatiha ve 10 İhlas (Kul hüvellahü ehad) suresi okursa; Ey Ali hangi bir kul bu namazları kılarsa Allah-u Teala onun için o gece istediği her haceti yerine getirir." Niyet edilmesi ve tekbir getirilmesiyle başlayan namazda Fatiha ve ardından okunacak 10 İhlas suresinin ardından normal namaz gibi rüku ve secde yapılır. İkinci rekatta ise oturulur. Ettahiyyatü, Allahümmesalli, Allahümmebarik ve Rabbena dualarının okunmasının ardından selam verilerek namaz tamamlanır.

Berat Kandili orucu ne zaman, kaç gün tutulur? Berat Kandili orucuna nasıl niyet edilir?

BERAT KANDİLİ NAMAZINA NASIL NİYET EDİLİR?

100 rekatlık Berat Kandili namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nail olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;

"Ya rabbi , niyet ettim rıza-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda defterine kaydeyle"

NAMAZ BİTTİKTEN SONRA OKUNACAK DUALAR

Namaz bittikten sonra her biri 14 defa okunması tavsiye edilen dualar şu şekildedir:

İstiğfar

Salavat (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

Fatiha

Ayetel Kürsi

Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.

İhlas

Felak Suresi

Nâs Suresi

"Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm."

Salevat-ı Şerife 14 kez okunur ve dua edilir. Salat-ı Münciye okumak efdaldir.