Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala tatili çalışarak geçirecek olan vatandaşlar, ne kadar fazla mesai ücreti alacağını merak ediyor. İşte ayrıntılar...
Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre; İşveren, Ramazan Bayramı'nda çalışmak zorunda olan işçilere o günlerin ücretini zamlı ödemek zorunda. Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak olanlar, çalıştıkları her gün için iki katı ücret alacak.
Ramazan ayının artık son günlerine giriyoruz. Önümüzdeki pazar günü arife, pazartesi günü ise bayram. Bu yıl bayramın çarşamba günü sona ermesi nedeniyle çalışanların önemli bir bölümü iki günlük yıllık izinle tatili birleştirmek istiyor. Bu şekilde bayram tatili 9 güne uzayabiliyor. İşçiler bayram sonrası için yıllık izinlerini alabilirlerse yol avansı da talep edebilirler. Diğer yandan bayramda çalışmak durumunda kalan işçiler de olacak. Bayramda çalışmak zorunda olan işçilere ödenecek ücretin zamlı olması gerekiyor. Arife gününde çalışacak işçilerin ücretinin hesabı ise biraz farklı.
FAZLA MESAİ ALACAK
Ramazan Bayramı, arife günü 13:00'ten itibaren başladığından işçinin arife günü 13:00'ten sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücret ödenmesi gerekir. Arife günü saat 13:00'ten sonra yapılan çalışmalar için işçiye yarım günlük ilave ücret ödemesi yapılmalıdır. Dolayısıyla arife günü öğleden sonra çalışacak her işçi çalıştığı her saat için yüzde 50 zamlı ücret ödenmesi gerekir. Arife günü öğleden sonra dışında bazı işyerlerinde bayramda da çalışılması söz konusu olabilir. Bu durumda işçilere arife günü öğleden sonra ve bayramdaki çalışmaları karşılığı zamlı ücret ödenmesi gerekiyor. Arife günü öğleden sonra ve bayramda çalışacak işçiler çalıştıkları her gün için bir değil iki günlük ücret alacaklar.
TATİL ÜCRETE DAHİL
Bazı işverenler, işçinin ücretinin içinde ulusal bayram ve genel tatil günü çalışması karşılığı ücretinin de bulunduğunu iddia ediyor. Bu konudaki Yargıtay içtihatlarına göre, iş sözleşmelerinde yer alan ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin aylık ücret miktarına dahil olduğuna ilişkin sözleşme hükümleri geçersizdir. 22. Hukuk Dairesi'nin 2018/22177 sayılı kararında da bu husus açıkça vurgulanmış ve genel tatil günlerinde çalıştığını iddia eden işçinin bu iddiasını ispatlaması halinde iş sözleşmesinde bu yönde hüküm bulunsa dahi ilave ücrete hak kazanacağı vurgulanmıştır.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ