İHA
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin '100 il' açıklaması, Balıkesir'in Bandırma ilçesi ile Adana'nın Kozan ilçelerinde 'il olma' heyecanı yaşatıyor.
Esnaflar Bahçeli'nin açıklamasını davul zurna eşliğinde iş yerlerine Türk bayrağı asarak coşkuyla karşıladı. Belediye Başkanı Kazım Özgan, 1926'da ilçeye dönüştürülen tarihi kentin vilayet hakkının geri verilmesini istediklerini belirtti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısı konuşmasında il olmayı bekleyen ilçelerin yeniden gündeme gelmesi, Kozan'da büyük heyecana neden oldu. Bahçeli'nin Türkiye'nin yeni yüzyılında gücünü artırarak "100 il ve bin ilçeden" oluşan bir idari yapı inşa etme ve iyileştirme fırsatına sahip olduğunu belirtmesi, Osmanlı döneminde sancak olan ve 1926'da ilden ilçeye dönüştürülen Kozan'da sevinçle karşılandı. Esnaflar davul zurna eşliğinde iş yerlerine Türk bayrağı astı.
Kozan'ın Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke ve Aladağ ve İmamoğlu ilçelerinin tarihten bu yana merkezi olduğunu ve Adana'ya olan uzak mesafesi nedeni ile birçok dezavantajlar yaşandığını belirten Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, ilçelerinin il olması ile birlikte tarih, turizm, tarım, sanayisi ile bölgenin gelişen, büyüyen büyük bir merkez olma potansiyeli olduğunu kaydetti. Geçmiş yıllarda Kozan'ın vilayet hakkının geri verilmesi için Kent Konseyi ile birlikte yapılan çalışmaların kitapçık ile tüm bakan ve milletvekillerine ulaştırıldığını söyleyen Başkan Özgan, 100. yılda Kozan'ın il olacağına inandıklarını ifade etti.
Başkan Özgan, yaptığı açıklamada, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyoruz. Kozan Osmanlı'da sancak merkezi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kozan il merkezi, Mareşal Fevzi Çakmak Kozan milletvekili. 1926 yılında Kozan kazaya dönüştürülüyor. Böyle bir kadim hakkımız var. İl hakkımızın aslında geri iade edilmesini talep ediyoruz. Daha önceden biz bir kitapçık hazırladık. 2011 yılında bir kitapçık Kent Konseyi, siyasilerimizle beraber bunu gündeme taşımıştık. Bu kitapçığı tüm milletvekillerimize Meclise gönderdik. Hatta Kozan'ın meşhur portakalıyla beraber Ankara gündemine getirdik. Kozan coğrafya olarak da, fiziki olarak da, nüfus olarak da il olmayı hak eden bir ilçe. Saimbeyli, Tufanbeyli, daha önce Kadirli Osmanlı döneminde sancağa bağlı bir kaza. Kozan bu dediğim özellikle il merkezi gibi işlem görüyor. Sanayiden tarıma hep halkımız çevre ilçelerden Kozan'a geliyorlar, ticaret Kozan'da. Kozan il olursa daha güzel yönetilecektir. Kadirli, Osmaniye beşinci, altıncı derecede teşvik alıyor. Ama Kozan'ın da organize sanayi bölgesi var. Maalesef bundan yararlanamıyoruz. Büyük yatırımcı Kozan'a gelemiyor. O yüzden ekonomimiz, turizm gelişmiyor. Yani bunlar açısından da Kozan'ın il olması gerekli. Bence hakkı teslim edilmeli. Büyüklerimizden, Cumhurbaşkanımızdan destek bekliyoruz. Buradan herkese sevgiler, saygılar sunuyorum. Kozan halkının da yüreği var zaten. Kozan'ın il olmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz" dedi.
DAVUL ZURNALI HEYECANLI BEKLEYİŞ
Bahçeli'nin açıklamalarının ardından büyük heyecan yaşadığını belirten esnaf Murat Mercan, iş yerinin önüne Türk bayrağı asarak, davul zurna eşliğinde kentin il olma heyecanını yaşadığını söyledi. Mercan, "Davul zurnalı kutlama yaptık. Sayın Devlet Bahçeli'nin söyleyip de bugüne kadar yapmadığı hiçbir şey olmadı. Bunun gerçekçiliği vardı. Kozan'ın il olması durumunda 100. yılda il olduğu ilk gün burada bin kişilik yemeği bedava dağıtacağız" dedi.
Üniversite öğrencileri de Kozan'ın il olması ile imkanlar artacağı için büyük sevinç yaşayacaklarını ifade ettiler.
BANDIRMA'YI DA İL OLMA HEYECANI SARDI
Bahçeli'nin açıklaması Türkiye'de nüfus yoğunluğu birçok ilin üzerinde bulunan Bandırma'yı da heyecanlandırdı.
Türkiye'de bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik şartları gibi kriterlerle il olmaya en yakın ilçeler sıralanmasında Bandırma da yer aldı.
Cumhuriyetin 100. yılında 100 il ve 1000 ilçe olması gerektiğini söyleyen Bahçeli'nin ardından hangi ilçelerin il olacağı vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, "Bandırma yaklaşık 50 yıldır il olma noktasında beklentileri inanılmaz derecede yüksek, il olmamızı gerektiren inanılmaz derecede sebepler var. Türkiye'deki üniversiteye sahip olan üç ilçeden bir tanesiyiz , limanımız, hava üssümüz, trenimiz var, lojistik olarak kara yolunda inanılmaz iyiyiz. Çanakkale köprüsü, İstanbul, İzmir bu düşünceden baktığınız zaman hele günümüzde pandemi ile beraber yaşanan lojistik en büyük katma değeri bu şehirde gördüğümüz için bu süreçte il olmamız kaçınılmaz diye düşünüyorum. Bandırma Ticaret Odası olarak şöylede bir katkıda bulunayım yaklaşık 3 bin üyesi bulunan odamız, baktığınız zaman Balıkesir ilinde vergi rekortmenleri sıralamasında ilk 10'da her zaman için ilk 5'i bizler sağlıyoruz. İnanılmaz derecede bu bölgeye katma değer sağlıyoruz, ticaret hacmimiz çok yüksek, vergi sıralamalarında en büyük firmalar bizlerden çıkıyor. Balıkesir ilinin yaklaşık yüzde 30 ile yüzde 40 vergi gelirini, Bandırma ilçesi sağlıyor. Bu çerçevede şehre gerekli değerin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. İl olmamızı bir ihtiyaç değil aslında. Bandırma'nın hem ülkeye ciddi derecede katkı getireceğini düşünüyorum hem de artık ihtiyaçtan ziyade Bandırma'nın yıllardan beri süre gelen bir hayali var, bu hayalin de aslında artık hayalden çıkıp gerçeğe dönüşmesini bekliyoruz ve il olmasını canı gönülden destekliyoruz hepimizin hayalini gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.
Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, "Geçmişten günümüze sürekli Bandırma ilçemizin il olması gündemde yer almıştır. Buna yönelik hatta geçmişte bizim daha dünyada olmadığımız dönemlerde bile Bandırma'nın il olmasına yönelik, bir çok faaliyet ve çalışma yapıldı. Hatta buna bağlı bir çok sözler verildi. Ancak günümüze geldiğimizde bu gündem daha da sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı. Siyasilerin mecliste yaptığı konuşmalarda Cumhuriyetin 100. yılında 100 il projesi çerçevesinde yine Bandırma'nın il olması gündemimizin en önemli maddesini teşkil etmektedir. Bandırma gerek sosyolojik gerek coğrafi yapısı ve politik konumu bununla birlikte gelişmişlik düzeyi içinde yer alan eğitim kurumları, üniversitesi, limanı ve sayabileceğimiz çok bir özelliği ve niteliği ile aslında geçmişten günümüze sürekli olarak il olmayı hak eden başta ilçelerden gelmektedir. Tabi Cumhuriyetimizin 100. yılında son kurşunun atıldığı ulusal kurtuluş savaşının son şehitlerinin verildiği bu topraklar bence ziyadesi ile il olmayı hak etmektedir" dedi.