Az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı bina nedir? Bina tespiti nasıl yapılır?

Ülkemizde meydana gelen depremin ardından vatandaşlar olası deprem ihtimaline karşı binalarının hasar tespitini yaptırıyor. Peki, Bina tespiti nasıl yapılır? Az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı bina nedir?

Bina hasar tespiti yaptırmak isteyenler, internet üzerinden araştırmalara başladı. Depremde hasarı en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken bazı durumlardan bulunuyor. Bunlardan biri de bina hasar tespiti oluyor. Peki, Bina tespiti nasıl yapılır? Az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı bina nedir?

BİNA TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Binanın yaşı, yapının ruhsat aldığı tarihten itibaren belli oluyor. Kaçak yapılarda ise durum kaçak raporu tutulduğu tarihten itibaren hesaplanıyor. Ayrıca detaylı net bir bilgi almak istiyorsanız binanızın bağlı olduğu belediyeden tapu bilgileriniz ile beraber detaylara erişebilirsiniz.

HASAR TESPİT TANIMLARI

HASARSIZ BİNALAR:

Deprem nedeniyle herhangi bir hasar meydana gelmeyen binadır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve Kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

AZ HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.

ORTA HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın duvarlarındaki yarıklar ile taşıyıcı elemanlardaki ince çatlakların olduğu binalardır. Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez. "Orta" hasarlı yapıda taşıma gücündeki azalma giderilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi gerçekleştirilebilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. "Ağır" hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR:

Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.