Ay'a oksijen boru hattı... NASA'nın çılgın projesi

NASA, Ay'ın güney kutbunda bir ''oksijen boru hattı'' inşa etmeyi planlıyor. NASA, yaklaşmakta olan Artemis görevleri için oksijeni, Ay'ın güney kutbu etrafındaki çeşitli yerlere verimli bir şekilde taşımak istiyor. Bunun için devrim niteliğinde olan bir karar üzerinde duruluyor: Ay Boru Hattı projesi

Lunar Resources Inc.'in Baş Bilim Sorumlusu Peter Curreri, NASA'nın gezici araçlar kullanarak oksijen taşımaya yönelik mevcut planlarıyla ilgili sorunları ayrıntılı olarak açıkladı. Peter Curreri, uzay ajansının Innovative Advanced Concepts (Yenilikçi Gelişmiş Konseptler) programına bir teklifte bulundu ve konseptlerini geliştirmek için 175.000 $ fon istedi.

NASA Lunar boru hattı konsepti, gelecekteki Artemis astronotları için hayatı kolaylaştırabilir.

Resmi olarak Ay Güney Kutbu Oksijen Boru Hattı olarak adlandırılan Ay Boru Hattı, NASA'nın Ay'ın güney kutbundaki Ay-buz çıkarma merkezine bağlanacak. NASA, Çin ve Rusya, Ay yüzeyinin hemen altında çok miktarda "buz" ve diğer kaynaklara sahip olduğu için Ay'ın güney kutbunu hedefliyor.

Buz, NASA'nın Ay'da kalıcı bir insan varlığı kurma planlarının önemli bir parçasını oluşturuyor. Çünkü bu buz çıkarılıp içme suyuna ve oksijene dönüştürülecek; nefes almak için ve roket yakıtı olarak kullanılabilecek.

Curreri, NASA'nın web sitesinde yayınlanan yakın tarihli bir açıklamada, yerinde oksijen çıkarma için mevcut finanse edilen çabaların, oksijeni sıkıştırılmış gaz tanklarında şişelemek veya sıvılaştırıp dewarlarda depolamaktan ibaret olduğunu yazdı.

Başka bir deyişle, NASA'nın planı, buzu kriyojenik basınçlı kaplarda depolamak ve onu Ay gezicilerinde taşımaktır. Ay habitatları da o bölgenin sağlayacağı ekstra güneş ışığına ihtiyaç duyacağından, muhtemelen buzu Ay'ın ekvatoruna yakın bir bölgeye taşımak zorunda kalacaklar.

Bu arada Curreri'nin Ay Boru Hattı konsepti, Ay'a yerleşenler için oksijene sürekli erişim sağlayacak. Dünya'daki boru hatlarının aksine, Ay'daki bir sızıntı çevreyi kirletmiyor. Bunun yerine, Ay'ın atmosferi olmadığı için oksijen uzaya dağılıyor.

AY'DA ALTYAPI İNŞA ETMEK

Ay kaynakları, birkaç farklı Ay Boru Hattı prototipini test edecek, ancak kabaca 5 KM bir konseptle başlıyor.

NASA, sonunda Artemis Ay görevleri için bu projeye yeşil ışık yakarsa, Ay üzerinde bölümler halinde üretilecek. Boru hattı, büyük ihtimalle Ay'ın güney kutbunda bolca bulunan alüminyumdan üretilecek.