Avrupa'yı bekleyen büyük tehlike! Pandemi değil endemi

İngiltere'deki vakalarla birlikte maymun çiçeği virüsü son üç günde toplam 57'ye ulaşarak neredeyse üçe katlandı. Avrupalı sağlık yetkilileri, virüsün evcil hayvanlara ve vahşi hayata yayılarak Avrupa'da endemik hale gelebileceğini uyardı.

aksam.com.tr

Avrupa, son günlerde bulaşıcılığı artarak devam eden maymun çiçeği virüsünün evcil hayvanlara yayılarak endemik hale gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Daily Mail'in haberine göre, genel olarak Orta ve Batı Afrika'da yerleşik olan virüs son zamanlarda Avrupa ülkelerine yayılmaya başladı.

İngiltere'de tespit edilen 20 vakaya ek olarak 37 vaka daha doğrulandı ve toplam 57 vakaya ulaştı.

Uzmanlar, Birleşik Krallık'taki vakaların üç gün içinde neredeyse üç katına çıktığının açıklanmasıyla alarma geçti.

Dün itibariyle, İspanya, İtalya, Almanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere dokuz Avrupa ülkesinde 67 doğrulanmış maymun çiçeği vakası ve en az 42 şüpheli vaka vardı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayınlanan risk değerlendirmesi, fare gibi kemirgen evcil hayvanların enfekte kişilerle temasları durumunda izole edilerek izlenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık yetkilileri virüsün yayılmasını engellemek için sert tedbirlerde bulunulması gerektiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yaptığı açıklamada hızla yayılmaya devam ederek dünya genelinde 131 maymun çiçeği vakasının tespit edildiğini duyurdu.