Avrupa'nın semalarına Türkiye mi koruyacak?: HİSAR ve SİPER'e görev düşecek

Türkiye'nin Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne (ESSI) dahil olmasının ardından gözler yerli hava savunma sistemleri HİSAR ve SİPER'e çevrildi. Avrupa'nın en etkili hava ve füze savunma sistemi kurmasında yerli savunma sanayi ürünleri nasıl etkili olacak? Detaylar haberimizde...

aksam.com.tr

Sezer Doğru

Türkiye, Avrupa hava savunma programı Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi'ne dahil oldu. Almanya'nın öncülüğünde 2022'de oluşturulan girişimin üye sayısı Türkiye ve Yunanistan'ın katılımıyla 21'e ulaştı.

AVRUPA GÖKYÜZÜ KALKANI'NDA HEDEF NE?

Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (ESSI) ile birlikte Avrupa'da, anti-balistik füze yetkinliğine sahip, ortak bir hava savunma sistemi inşa edilmesi hedefleniyor.

HİSAR VE SİPER ABD BASININDA ANALİZ EDİLDİ: AVRUPA SEMALARINI KORUYABİLİRLER

aksam.com.tr'nin ABD basın organlarından Al-Monitor'den çevirdiği haberde; Türkiye'nin yerli savunma sanayi ürünleri olarak geliştirilen hava savunma sistemleri HİSAR ve SİPER analiz edildi.

ESSI kapsamında HİSAR ve SİPER platformlarını Avrupa'nın hava ve füze savunmasını geliştirmek için kullanabileceğinin altı çizilirken, iki platformunda gelişmiş yeteneklere sahip olduğu ve devamlı olarak geliştirildiğine dikkat çekildi.

NATO'YA ENTEGRE OLARAK ÜRETİLDİ

HİSAR ve SİPER'in ilk etapta Türk hava sahasını ve savaş gemilerini düşman uçakları ve insansız hava araçlarına karşı savunmak amacıyla konuşlandırılacağı vurgulanırken, iki platformun da NATO'nun birlikte çalışabilirlik ilkesine göre tasarlanıp üretildiği için ESSI'ye entegre edilmesi teknik olarak mümkün olduğu ifade edildi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ HANGİ NOKTAYA TAŞIYACAK?

Türkiye'nin hiçbir zaman Batılı müttefiklerine tam anlamıyla güvenerek dış politikasını tek yönlü çizmediğinin belirtildiği haberde "ESSI'de hava ve füze savunması için ortaklık kurularak Türkiye ve Avrupa, minimum çabayla birden fazla stratejik hedefe ulaşma potansiyeline sahip olabilir." ifadelerini yer verildi.

25 adet F-35 alacaklar: İsrail, ABD ile anlaşma imzaladı