Atatürk'ün Cumhuriyet ve bağımsızlıkla ilgili sözleri! Atatürk Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler

Atatürk'ün Cumhuriyet ve bağımsızlıkla ilgili sözleri, Cumhuriyet Bayramı'nın 100. yıl dönümü kapsamında paylaşım yapmak isteyen sosyal medya kullanıcıları tarafından araştırılıyor. Cumhuriyet'in 100. yılı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Bu kapsamda 29 Ekim'e özel Mustafa Kemal Atatürk'ün hafızalara kazınan Cumhuriyet ve bağımsızlık sözlerini derledik. İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili sözleri

Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili söylediği sözler, bu kutlu günün 100. yıl dönümünde sosyal medyada paylaşım rekorları kırıyor. Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923'te Çankaya Köşkü'nde, "Efendiler! Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" demiş, 29 Ekim günü de TBMM'de Cumhuriyet ilan edilmiştir. İşte ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet ve bağımsızlıkla ilgili sözleri

ATATÜRK'ÜN CUMHURİYET İLE İLGİLİ SÖZLERİ

"Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz!" Mustafa Kemal ATATÜRK.

Cumhuriyet fazilettir.

Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkın gelişimini ve yükselişini sağlayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklaştıran bir yoldur.

Cumhuriyetimizin dayanağı Türk toplumudur.

Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. (Nutuk II, S. 814-15)

Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.

Milletin saltanat ve hakimiyet makamı yalnız ve ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir.

Türkiye'de Bolşeviklik olmayacaktır. Çünkü Türk Hükümeti'nin ilk gayesi, halka hürriyet ve saadet vermek, askerlerimize olduğu kadar sivil halkımıza da iyi bakmaktır.

Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.

Cumhuriyeti kuranlar onu korumaya da muktedir olmalıdır.

Cumhuriyeti, ve onun gereklerini yüksek sesle anlatınız. Bunu yüreklere yerleştirmek için elverişli olan hiçbir durumu kaçırmayınız.

Milletimizin bugünkü yönetimi gerçek özelliği ile bir halk yönetimidir.

Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. 1936 (Atatürk'ün S.D. I, S. 372)

Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lazım olanı yapmağa hazırız. (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)

Cumhuriyet; Düşüncesi hür, anlayışı hür, vicdanı hür nesiller ister.

Türk milletinin karakter ve adetlerine en uygun olan idare, cumhuriyet idaresidir.

Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkân kalmayacak surette muhafazasının mecburî kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilân olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir. 1927 (Nutuk II, S. 831)

Cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister.

Bütün dünya bilsin ki, benim için bir yandaşlık vardır: Cumhuriyet yandaşlığı, düşünsel ve toplumsal devrim yandaşlığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda, bir bireyi bunun dışında düşünmek istemiyorum.

Dünya üzerinde yaşamış ve yaşayan milletler arasında demokrat doğan yegâne millet Türklerdir.

Hükümetlerin icraatı menfi olup da millet itiraz etmez ve iktidarı düşürmezse bütün kusur ve kabahatlere katılmış demektir.

Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.