Bugün aşure günü idrak ediliyor. Arapçada "on" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hazreti Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması olayları da bugünde gerçekleşti. Bugüne özel aşure yapmak isteyenler aşure malzemeleri ile ilgili arama yapmaya başladı. Peki, Aşure içindekiler neler, kaç çeşit olmalı?
Aşurede malzeme sınır bulunmamakla birlikte daha lezzetli bir hale gelebilmesi için en az 7 farklı malzeme içermesi gerekiyor. Klasik bir aşurede kullanılan malzemeler şu şekilde sıralanıyor.
500 gram buğday
1 su bardağı kuru fasulye
1/2 su bardağı nohut
1 çay bardağı kuru üzüm
10 adet kuru kayısı
10 adet kuru incir
1 paket vanilya
1/2 su bardağı fındık
1 adet orta boy elma
4 adet karanfil
1,5 su bardağı toz şeker
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı süt
1 adet nar
1/2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı tarçın
1 Buğday
2 kuru fasulye
3 nohut
4 fındık
5 ceviz
6 badem
7 kuru üzüm
8 kuş üzümü
9 kuru kayısı
10 kuru incir
11 elma
12 vanilya
13 karanfil
14 toz şeker
15 sıcak su
16 süt
17 nar
18 antep fıstığı
19 tarçın
20 dolmalık fıstık
21 pirinç
22 kuru börülce
23 bulgur
24 irmik
25 ayva
26 havuç rendesi
27 1 çay kaşığı tuz
28 pekmez
29 bal
30 limon suyu
31 nişasta
32 susam
33 hisdistan cevizi
34 haş haş tohumu
35 kaju
36 limon suyu
37 gül suyu
38 çörek otu
39 portakal kabuğu rendesi
40 yulaf
41 hurma