2023 aşure en son hangi gün yapılır? Aşure ayı ne zaman bitiyor?

2023 Muharrem ayında idrak edilen aşurenin ilk günü 28 Temmuz'da idrak edildi. Aşure tatlısı her Muharrem ayının 10. günü sofralarda yerini almaktadır. Bolluk ve bereketin simgesi haline gelen aşurenin ne zaman sona ereceği, tatlının en son hangi gün yapılacağını araştırmaya başladı. Peki, aşure ayı ne zaman bitiyor? 2023 aşure en son hangi gün yapılır?

Kadir Tekin

28 Temmuz 2023 aşure günü idrak edildi. Aşure günü her yıl Muharrem ayında idrak edilmektedir. Müslümanlar için önemli günlerden olan aşure günü bolluk ve bereketin simgesi olarak ön plana çıkmaktadır. Peki, Aşure ayı ne zaman bitiyor? 2023 aşure en son hangi gün yapılır?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR?

Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem'in 10'uncu gününe denk gelen 28 Temmuz 2023 günü başladı. Aşure günü, 17 Ağustos'ta Safer ayının gelmesiyle birlikte sona erecek.

AŞURE GÜNÜ BEREKET İÇİN NE ALINIR?

Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

AŞURE GÜNÜ ALIŞVERİŞ YAPMAK BEREKETİ ARTIRIR MI?

Aşure günü alışveriş yapmanın bereket getireceğine, o gün gusül abdesti alanların bir yıl boyunca hasta olmayacağına dair herhangi bir ayet, hadis, sahabe veya tabiin uygulaması bulunmamaktadır. Bunlar halk arasında yaygın; ama herhangi bir mesnedi olmayan inanışlardır. Herhangi bir dini değerleri yoktur.

Beyhakî ve Taberânî'de Aşure günü ailesine karşı cömert olanlara Allah'ın da yıl boyu cömert davranacağına dair bir hadis rivayet edilmektedir. Bu rivayetin tüm senetleri zayıf yollarla nakledilmiştir. İmam Suyûtî, "bu zayıf yolların hepsi birbirini destekler ve hadisi kuvvetlendirir" dese de İmam Zerkeşî bu rivayet hakkında "aslı yoktur, bu söz Muhammed b. el-Münteşir'e aittir." demiştir. (Bkz: Aliyyu'l-Kârî, el-Esrâru'l-Merfûa, s: 345-346, hadis no: 532; Sehâvî, Mekâsıdü'l-Hasene, s: 504-505, hadis no: 1193; Aclûnî, Keşfü'l-Hafâ, c: 2, s: 283-284, hadis no: 2642)

Zayıf da olsa nakledilen bu hadisten aşure gününde alışveriş yapmanın bereket getireceği sonucuna varılamaz.

Cuma ve aşure günü mesajları bir arada! Hadisli, ayetli, dualı cuma ve aşure günü mesajları...

Diyanet İslam Ansiklopedisi'nin "Âşûrâ" maddesinde şu bilgiler yer almaktadır:

"Âşûrâda oruç tutmanın fazileti konusunda sahih hadislerin bulunmasına karşılık o gün yıkanmak, gözlere sürme çekmek, süslenmek, kına yakmak, bayramlaşmak, hububat karışımı aş (aşure) pişirmek, sadaka vermek, mescidleri ziyaret etmek, kurban kesmek gibi fiiller hakkında sahih bir rivayete rastlanmamıştır. Hadis olduğu öne sürülen metinlerin birçoğunun gerçekte hadis olmayıp Câhiliye âdetlerine ve Yahudi geleneklerine dayanması kuvvetle muhtemeldir. Zira bu âdetleri Resûlullah'ın ve ashabının yaptığına dair herhangi bir kayıt yoktur. Meselâ, "Âşûrâ günü sürme çeken helak olmaz", "Âşûrâ günü gusleden o yıl hasta olmaz" tarzındaki rivayetler son devir kitaplarında yer almış ve İbn Teymiyye'nin ifadesine göre bu gibi hususlar Ehl-i beyte buğzeden Nâsibîler tarafından uydurulmuştur." (Yusuf Şevki Yavuz, "Âşûrâ", Diyanet İslam Ansiklopedisi)