Aşure günü ne zaman? Aşure ayı ne zaman başlar, ne zaman biter 2024?

Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen ''aşara'' kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Müslümanlar için önemli günlerden olan aşure günü bolluk ve bereketin simgesi olarak ön plana çıkmaktadır.Peki, Aşure ayı ne zaman başlar, ne zaman biter 2024? Bugün aşure günü mü?

Aşure günü, dinimizde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bugüne kıymet atfedilir. İslam peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin'in Yezid'in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Peki, Aşure ayı ne zaman başlar, ne zaman biter 2024? Bugün aşure günü mü?

BUGÜN AŞURE GÜNÜ MÜ?

Aşure günü Muharrem ayının 10. günü idrak edilecek.

10 MUHARREM 1446 - 16 TEMMUZ 2024 - SALI - AŞURE GÜNÜ

AŞURE GÜNÜ NE OLMUŞTUR?

Aşure/Aşura Arapça'da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır.

Muharrem orucu ne zaman, kaç gün tutulur? 2024 Muharrem ayı 9, 10, 11. günleri ne zaman?

Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır.

Muharrem ayı ne zaman başlıyor 2024? Muharrem ayı fazileti ve önemi nedir?

Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması, Yunus'un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.

Muharrem ayında neler yapılır? Muharrem ayında hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır?

Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri, İslam peygamberi Muhammed'in bu günde oruç tutmayı tavsiye ettiği, Yahudilere benzememek açısından orucun Aşure günü ile bir gün öncesi veya bir gün sonrası ilâve edilerek tutulması gerektiğine inanılır.

AŞURE GÜNÜ BEREKET İÇİN NE ALINIR?

Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.

AŞURE GÜNÜ OKUNACAK DUA

Elhamdulillahi rabbil alemin... vessaletü vesselamü ala seyyidina muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ecmain...

Allahümme entel bediyül gadim....el hayyul kerim...el hannanül mennan...ve hezihi senetün tecidetün es elüke fihel ismete mineşşeytanirracim....

Muharrem ayı mesajları 2024 | Dualı, farklı, kısa, resimli Muharrem ayı (Hicri yeni yıl) mesajları ve sözleri...

Vel avna ala hezihil nefsil emmareti bissü i vel iştiğale bima yugarribüni ileyke ya zel celali vel ikram...

Bi ramhmetike ya erhamer rahimin...ve salllahü ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ve ehli beytihi ecmain...