Aspartam nedir? Aspartam içeren ürünler hangileri?

Yapay tatlandırıcılardan biri olan aspartam hakkında araştırmalar yapılıyor. Konu ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalarında ''Aspartam nedir? Aspartam içeren ürünler hangileri?'' sorularına cevap arıyor.

Aspartam içeren ürünler merak konusu oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yapay tatlandırıcılarından biri olan aspartamı kansere yol açabilen maddeler listesine alacağını iddia edildi. Bunun üzerine "Aspartam nedir? Aspartam içeren ürünler hangileri?" soruları arama motorlarında yoğun olarak araştırılıyor.

ASPARTAM NEDİR?

Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir. Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiş, ABD'de 1974'te kullanımının onaylanmasından sonra uzun süre güvenilirliği tartışma konusu olmuştur. Aspartam kullanım güvenliği açısından ciddi tartışmalara neden olmuş, yapılan araştırmalarda bir zararı olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır. Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi olarak E951 kod adını almıştır.

ASPARTAM İÇEREN ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Mevcut tüm kanıtları gözden geçiren düzenleyiciler tarafından dünya çapında kullanım için yetkilendirilen bir yapay tatlandırıcı olan aspartam büyük gıda ve içecek üreticileri tarafından on yıllardır kullanıyor.

ABD merkezli sağlık sitesi Healthline "diyet", "sıfır şeker", "sıfır ya da az kalori" diye etiketlenen ürünlere dikkat edilmesi gerektiğine işaret ediyor. Buna göre diyet, şekersiz ya da kalorisiz gazlı içecekler, dondurmalar, meyve suları, sakızlar, ketçap ve soslar, yoğurtlar, çikolata ve şekerleme ürünlerinin bir çoğu aspartam ya da başka bir yapay tatlandırıcı içeriyor.

IARC, 2015 yılı raporunda "kanserojen olması muhtemel" değerlendirmesinde bulunduğu glifosat içeren ürünlerden yabani ot öldürücü ve tarım ilaçları Alman ilaç ve kimyasal devi Bayer'i zor durumda bırakmıştı.