Araştırma ortaya çıkardı: Koronavirüse yakalananlarda risk 2 kat daha fazla

ABD'de yapılan bir araştırma Kovid-19'un beyin dahil olmak üzere vücudun birçok bölümünü etkilediğini orta koydu. ABD'de koronavirüse yakalanmış 1.28 milyon insan üzerinde yapılan araştırmada, Kovid-19'un çocuklar ve yetişkinlerin beyninde uzun vadeli etki bırakabileceği öne sürüldü.

aksam.com.tr

Hastalardan elde edilen verileri analiz eden araştırmacılar, Kovid-19'a yakalanan insanların, farklı bir solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilere göre anksiyete ve depresyon yaşama olasılığının yüksek olduğunu buldu.

Araştırmacılar Delta ve Omicron varyantında nörolojik veya psikiyatrik etkilerin daha fazla olduğunu vurgularken, risklerin yaş grubuna göre değiştiğini ifade ettiler.

Kovid-19'a yakalanan 65 yaş ve üstü yetişkinler diğer solunum yolu enfeksiyonları olan aynı yaştaki yetişkinlere kıyasla daha yüksek oranda beyin sisi, bunama ve psikotik bozukluklar yaşadı.

İKİ KAT DAHA FAZLA

Yapılan araştırmada koronavirüsün zihinsel etkilerinin çocuklarda daha az görüldüğü ortaya çıktı. Fakat yayımlanan raporda, diğer solunum hastalığı geçirmiş çocuklara göre Kovid-19'a yakalanan çocukların epilepsi nöbeti geçirme ihtimalinin iki kat daha fazla olduğu açıklandı.