Apple'dan uyarı: Telefonu gece şarjda bırakmayın

Apple, aşırı ısınma, yanık veya yangın potansiyeli nedeniyle iPhone'ları havalandırması yetersiz alanlarda veya yastık altında şarj etme konusunda bir uyarı yayınladı. Şirket açıkça gece boyunca şarj edilmemesini tavsiye ederken bazı itfaiye servisleri de bundan kaçınılmasını öneriyor.

Aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin The Wire'dan çevirdiği habere göre, Apple yayınladığı kılavuzda telefonu şarjda bırakanları uyarırken şu ifadeleri kullandı:

"Sıcak yüzeylerle uzun süreli temas rahatsızlık veya yaralanmaya neden olabilir. Çalışır durumdayken veya uzun süre bir güç kaynağına bağlıyken cildinizin bir cihazla, güç adaptörüyle veya kablosuz şarj cihazıyla uzun süre temas ettiği senaryoları önlemek için dikkatli olun. Örneğin, bir cihazın, güç adaptörünün veya kablosuz şarj cihazının üzerinde uyumaktan kaçının ve bir güç kaynağına bağlıyken bunları bir battaniyenin, yastığın veya vücudunuzun altına koymaktan kaçının."


Uyurken kokuları algılayamadığımız için tehlike oluşuyor

iPhone'unuzu, güç adaptörünüzü ve kablosuz şarj cihazınızı kullanırken veya şarj ederken iyi havalandırılan alanlara yerleştirin. Isıyı algılamakta zorluk çekiyorsanız dikkatli olun.

Apple'ın blog gönderisinde iyi havalandırılan bir alanda gece şarjı açıkça tavsiye ederken bazı itfaiye servisleri bundan da kaçınılmasını öneriyor. Kent İtfaiye Servisi, uyurken telefonun şarj aleti veya kablosu üzerinde bırakılmaması konusunda uyarıda bulundu.


Bir TikTok videosunda, bir eğitim görevlisi telefonunuzu yalnızca uyanıkken şarj etmeniz için üç temel nedeni şu şekilde özetliyor:

"İlk olarak, uykudayken kokuları algılayamazsınız, bu nedenle yangın sizi uyandırmaz. İkincisi, sadece üç nefes dumanı içinize çekmeniz sizi bilinçsiz hale getirebilir. Üçüncüsü, birçok kişi ucuz ya da hatalı şarj aletleri kullanıyor ve orijinal olanlar bile yangına neden olabiliyor."

Patlamalara neden olan tasarım hataları yaşayan Samsung'un Galaxy Note 7'si dışında akıllı telefonların alev alması vakaları nadir olsa da, bu tür vakalar yaşanıyor. 2015 yılında yayınlanan bir raporda, Çin'de bir iPhone 7'nin başucu masasında şarj edilirken "patladığı" vurgulanarak, Apple tarafından tavsiye edildiği gibi iyi havalandırılan bir şarj alanının önemi vurgulanıyor.