Apple saatini açıkladı! iOS 16 hangi modellere gelecek?

Teknoloji devi Apple'ın 6 Haziran 2022'de duyurduğu iOS 16 nihayet çıkıyor. Apple ailesinin iPhone model telefonlarında kullandığı mobil işletim sistemi iOS 16 bugün kullanıma sunulacak. Apple, iOS 16'nın hangi modellere geleceğini ve ne özellikleri taşıyacağını açıkladı. Güncellemenin en dikkat çekici kısımlarından birisi de yatay Face ID okuması oldu.

Apple'ın iPhone'lar için geliştirdiği mobil işletim sistemi iOS 16 bugün kullanıma sunulacak. Apple, 6 Haziran 2022 tarihinde iOS 16 işletim sistemini duyurmuştu. 7 Eylül'de düzenlediği konferansla iPhone 14 ailesini tanıtan Apple, yeni işletim sistemi için de tarih verdi. Kullanıcılar da hangi modellere geleceğini merak etmeye başladı. Peki, iOS 16 hangi modellere gelecek?

iOS 16 ÇIKIŞ SAATİ AÇIKLANDI!

Apple, 7 Eylül'de düzenlediği etkinlikte iPhone 14 ailesine ait yeni modellerle birlikte iOS 16'nın ne zaman çıkacağını açıkladı. iOS 16 12 Eylül Pazartesi günü Türkiye saati ile 20.00'de yayınlanacak.

iOS 16 İLE GELECEK ÖZELLİKLER

Kilit ekranı

Yeni kilit ekranına özelleştirilebilir mini araçlar eklendi. Kilit ekranında bulunan yazılar ve saat göstergelerinin yazı tipi, rengi özelleştirilebilir hâle geldi. Farklı zamanlarda kullanılmak üzere birden fazla kilit ekranı tanımlama özelliği eklendi

Geliştirilmiş Odak Modu

Bu moda özel bir kilit ekranı tasarımı eklenebilir. Odak filtreleri, uygulamalarda etkin duruma göre farklı içerikler göstermesine olanak tanır. Örneğin, Safari kullanıcı yalnızca "İş" modunu aktif etmişse iş ile ilgili sekmeleri gösterebilir, E-posta uygulaması, kullanıcı "İş" modunda değilse işle alakalı olmayan e-postaları gösterebilir vb.

Artık izin verilen uygulamaların yanı sıra izin verilmeyen ve sessize alınacak uygulamalar da tanımlanabilir.

Bildirimler

Bildirimler artık kilit ekranının üstü yerine alt kısmında görünür.

Canlı Aktiviteler

iOS 16'da kilit ekranında kullanıcılara verileri gerçek zamanlı iletebilen widgetların eklenebilir olmasıyla bildirimlere bakmadan bazı bilgilere erişmek mümkün hâle geldi.

Geliştirilmiş Dikte

Dikte özelliği açıkken klavye de her zaman açık durumdadır ve dikte tarafından yapılan yazım yanlışlarına anlık olarak buradan müdahale edilebilmektedir. Artık dikte kullanılarak emoji de eklenebilir. Dikte özelliği artık cümlelere otomatik olarak noktalama işaretleri yerleştirebilmektedir (Bu özellik henüz iOS16'nın mevcut sürümünde Türkçe kullanılmamaktadır.).

Geliştirilmiş Canlı Metin

Videolar üzerinden metin seçme özelliği Japonca, Korece ve Ukraynaca için genişletildi. Hızlı eylemler özelliği artık canlı metin üzerinden tanınan özelliklerle birlikte kullanılabilir, çeviri ve kur anlık olarak çevrilebilir.

Geliştirilmiş Görsel Arama

Görsel Arama artık görsellerdeki objeleri ayırt edebilir ve bu yolla fotoğrafın dekupe hâlini sürükleyip yapıştırarak diğer uygulamalarda kullanılabilir.

Siri iyileştirmeleri

Artık Hücresel ve FaceTime aramaları sadece "Hey Siri, aramayı sonlandır." diyerek kapatılabilir.

Spotlight

Yeni bir düğme aracılığıyla Spotlight özelliği ana ekran üzerinden kullanılabilir hâle geldi. Mesajlar, Notlar ve Dosyalar gibi uygulamalar üzerinden daha fazla görsel sonucu elde edilebilir. Kronometre başlatma ve kısayolları kullanma özelliği eklendi.

Çeviri

Artık metni çevirmek için kullanıcının kamerayı başlatması yeterli. Türkçe, Tayca, Vietnamca, Lehçe, Endonezyaca ve Felemenkçe için dil desteği eklendi.

Geliştirilmiş erişilebilirlik

Kapı algılama : Görme engelli kişiler için artık kapılar algılanabiliyor ve uzaklığı bildirilebiliyor. Aramayı Bitirmek İçin Engelle : Kullanıcının telefonun yan düğmesi ile aramayı sonlandırabilmesini sağlayan özellik eklendi.

Wi-Fi ağı iyileştirmeleri

Face ID veya Touch ID ile doğrulandıktan sonra telefonda Wi-Fi ağlarının şifreleri gösterilebilir hâle geldi.

Yatay Yüz Kimliği

FaceID artık telefon yatayken de çalışıyor.

Klavye

Klavye kullanırken haptic geribildirim yardımıyla kullanıcıda mekanik bir klavye hissi yaratılabilmekte.

Kontrolcü desteği

iOS 16, iPadOS 16 ve tvOS 16 artık Nintendo Switch Joy-Con ve Nintendo Switch Pro kontrolcülerinin bağlanmasını destekliyor.[6]

Arttırılmış gerçeklik

RoomPlan adlı yeni bir altyapı, uygulamaların iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max ile sunulan LiDAR Tarayıcıyı kullanarak odaların 3B kat planlarını hızla oluşturmasına olanak tanıyor.

iOS 16 HANGİ MODELLERE ÇIKACAK?

iPhone 8

iPhone 8 Plus

iPhone X

iPhone XR

iPhone XS

iPhone XS Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone SE (2. nesil)

iPhone 12

iPhone 12 mini

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

iPhone 13

iPhone 13 mini

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro Max

iPhone SE (3. nesil)