Ankara, İzmir, İstanbul lise taban puanları 2022! LGS taban puanları ve başarı sıralaması nasıl?

Ankara, İzmir, İstanbul lise taban puanları 2022 yılı sıralamasıyla ilgili araştırmalar artışa geçti. LGS sınav sonuçları bugün sabah saatlerinde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklandı. Puanını öğrenen öğrenciler konu hakkında bilgi almak için arama motorları üzerinden araştırmalara başladı. LGS taban puanları ve başarı sıralaması nasıl şekillendi? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...

Ankara, İzmir, İstanbul lise taban puanları 2022 hakkında yapılan araştırmalar son saatlerde yükselişe geçti. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte gözler taban puanlarına ve başarı sıralamasına çevrildi. Peki, LGS taban puanları ve başarı sıralaması nasıl? İşte detaylar

ANKARA, İZMİR, İSTANBUL LİSE TABAN PUANLARI AÇIKLANDI MI?

Ankara, İzmir, İstanbul lise taban puanları tercih kılavuzu açıklandığında belli olacaktır. Geçen yılın puanlarını incelemek için tıklayınız.

LGS 2021 TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS TERCİHLERİ NEREDEN YAPILACAK?

Merkezî yerleştirme; merkez sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Öğrenciler, Bakanlığın kullanıma açtığı tercih robotuyla istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Tercih robotuyla okul türleri, il, ilçe ve 2021'e ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor.

YÜZDELİK DİLİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.

Örnek vermek gerekirse yüzdelik dilimi %10 olan öğrenci sınava giren bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci, 130 000, olmuş demektir. Sınavın taban ve tavan puanları o seneki sınavın koşullarına göre sürekli değişiklik gösterse de okula giriş için asıl gerekli olan değerin sınav sıralaması olduğu dolayısıyla yüzdelik dilim kullanılarak plan kurulması ve tercih yapılması daha doğru olacaktır.

İl geneli hesaba katılarak açıklanan yüzdelik dilim, o öğrenciyle birlikte aynı ilde sınava giren öğrencilerin hesaplamaya dâhil edilmesiyle oluşurken; ülke genelinde hesaplanan yüzdelik dilim ise tüm ülkedeki öğrenci sayısı hesabı dahil edilerek açıklanır.