Alzheimer'ı yapay zeka durduracak

Alzheimer'ı yapay zeka tespit edecek. Dünyada en fazla ölüme yol açan 7. hastalık olan Alzheimer'ı yapay zeka tespit edecek. İtalya ve Litvanya'nın bunamayı algoritmayla inceledikleri çalışma yüzde 86 başarılı oldu.

Yapay zekanın, Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılması için dünya genelinde çalışmalar yürütülüyor. İtalya'daki Bari Üniversitesi'nde, 38'i Alzheimer hastası, 29'u sağlıklı olmak üzere 67 kişinin beyin tomografileri tarandı. Çalışmada, Alzheimer'ın beyinde neden olduğu yapısal değişiklikleri ayırt etmek için yapay zeka algoritması çıkarıldı. Bu sayede Alzheimer yüzde 86 doğru tespit edildi.

YÜZDE 99 DOĞRU TAHMİN EDİYOR

Litvanya'daki Kaunas Üniversitesi'nde, 3 Eylül'de Alzheimer'ın muhtemel başlangıcını beyin görüntülerine bakarak yüzde 99 tahmin edebilen yöntem üzerine çalışılıyor. Bu sayede, Alzheimer şüphesi olan kişilerin beyin tomografileri, Alzheimer hastalarının beyin filmleriyle karşılaştırılıyor ve bilim insanlarının filmde göremediği ortak örüntülerin yapay zeka sayesinde tespit edilmesi amaçlanıyor.

İLAÇ İLK KEZ DENENECEK

ABD'de Brigham & Kadın Hastanesi, Alzheimer'ın ilerlemesini önlemek ve etkilerini yavaşlatmak için nazal sprey denemelerine başlayacak. İlk kez bir insan üzerinde denenecek ilacın, 24 Haziran 2022'de, ilk olarak 16 kişi üzerinde deneneceği ve 5 ila 6 haftalık zaman zarfında her katılımcıya toplam 4 doz burun spreyi tedavisi başlanacağı duyuruldu. Burun spreyinin, bağışıklık sistemini uyaran "Protollin" maddesi içerdiği, beyaz kan hücrelerini aktive ettiği ve bu ilacın hastalığın beyinde biriktirdiği "amiloid" adı verilen protein parçalarından arındırdığı belirtildi. Klinik deney başarılı olduğu takdirde, 5-6 yıl içerisinde tedavide kullanılabilecek.

TEDAVİ ÜCRETİ 15 STERLİN

İngiltere'de Leicester Üniversitesi'nde, 15 Kasım'da yapılan bir çalışmada da bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı deneyde, "TAP01-04" ismi verilen bir antikor ile vücutta protein plakları oluşmasını engellemeyi başardı. Böylelikle Alzheimer'ın tersine döndürüldüğünü belirtildi. 15 sterlin maliyeti olduğu belirtilen tedavinin, aşı olarak kullanımı ve insanlar üzerindeki denemelerine iki yıl içinde başlanabilecek. Araştırma sonucunu açıklayan Mark Carr, aşının Alzheimer şüphesi bulunan ancak semptom göstermeyen kişilerde de uygulanabileceğini söyledi.

18 YIL SONRA İLACA ONAY

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 2003'ten bu yana ilk kez deney aşamasındaki 'aducanumab' isimli Alzheimer ilacının, erken safhalar için kullanımını onayladı. İlaç, Alzheimer'ın ilk safhalarında görünen hafif bilişsel bozuklukların ilerlemesini yavaşlatıyor.