Uzmanlardan dikkat çeken uyarı! Altına olan talebin sürmesi bekleniyor

Altına olan talep sürecek mi? Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını ne kadar? Gram altın 800 lira bandı üstünde kalıcı olacak mı? sorularına yanıt arayan vatandaşlar son dakika altın haberlerini anbean yakından takip ediyor. ABD'de açıklanan yüzde 7 enflasyon rakamlarının ardından gram altın dolardaki yükselişi takip ederek an itibarı ile 800 lira seviyelerinden işlem görmeye başladı. Dünya Altın Konseyine göre ise, altına olan talep ise sürecek. İşte güncel altın fiyatları...

Altın fiyatları yukarı yönlü hareketliliğini sürdürüyor. ABD'de açıklanan enflasyon fiyatlarının ardından ons altın fiyatı yükselirken gram altın da son dakika itibarı ile dolardaki yükselişi takip etti. Gram altın 800 lira seviyelerinden işlem görürken vatandaşlar, altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi? Yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını ne kadar? Gram altın 800 lira bandı üstünde kalıcı olacak mı? sorularına yanıt arıyor. Altın fiyatının 2022 yılında karşı karşıya kalabileceği iki önemli ters rüzgarı 'yüksek nominal faiz oranları' ve 'güçlü ABD doları' olarak sıralayan Dünya Altın Konseyi, "Altın Görünüm 2022" raporunda faiz artırımlarının altın için ters rüzgarlar yaratabileceğini, ancak tarihe bakıldığında bu etkilerin sınırlı kalabileceğinin görüldüğünü belirtti.

ALTINA OLAN TALEBİN SÜRMESİ BEKLENİYOR

WGC bugün yayınladığı "Altın Görünüm 2022" raporunda faiz artırımlarının altın için ters rüzgarlar yaratabileceğini, ancak tarihe bakıldığında bu etkilerin sınırlı kalabileceğinin görüldüğünü belirtti.

Altın fiyatının 2022 yılında karşı karşıya kalabileceği iki önemli ters rüzgarı 'yüksek nominal faiz oranları' ve 'güçlü ABD doları' olarak sıralayan WGC, bu negatif etkileri telafi edecek destekleyici faktörleri de 'yüksek ve ısrarcı enflasyon', 'jeopolitik gerilimlerle ilişkili piyasa oynaklığı', 'merkez bankaları ve mücevher gibi diğer sektörlerden güçlü talep' olarak saydı.

GRAM ALTIN VE ONS ALTIN FİYATI İÇİN KRİTİK TEKNİK SEVİYELER...

Ons altın için ilk önemli direnç seviyesi 1.835 düzeyi olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda takip edilecek düzey 1.880 dolar olarak dikkat çekiyor. Aşağıda ise 1792 dolar bandı ve devamında ise 1760-1725 seviyesi önemli destek seviyesi.

Gram altın tarafında yukarıda psikolojik seviye olan 820 lira ilk önemli direnç olarak göze çarparken, devamında ise 840-880 lira düzeyi takip edilecek. Aşağıda ise 700-680-650 lira öne çıkıyor. Bu seviyenin altında ise 600 liranın gündeme gelebileceği bildirildi.

13 OCAK GÜNCEL ALTIN FİYATLARI NE KADAR?

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının onsunun bin 826 dolar olduğu 13 Ocak 2022 Perşembe günü gram altın 800 liradan işlem görüyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Alış fiyatının bin 281 lira olarak belirlendiği çeyrek altında aynı dakikalarda satış fiyatı ise bin 327 lirada yer alıyor.

CUMHURİYET ALTINI KAÇ TL?

5 bin liranın üzerindeki fiyatlamasıyla yatırımcısını zorlayan cumhuriyet altını ise bugün 5 bin 117 liradan geri alınırken 5 bin 279 liradan da satışa sunuluyor.

JP MORGAN'DAN DİKKAT ÇEKEN RAPOR

ABD'li dev banka JP Morgan, Fed'in faiz artırmasıyla birlikte altın fiyatlarında düşüşün olabileceğine yönelik rapor yayımladı.

JP Morgan analistleri, Fed'in 2022 yılında para politikasını sıkılaştırmaya başlamasıyla birlikte altının bu adımın etkilerine karşı dayanamayacağını düşünüyor. Raporda, Fed'in genişlemeci para politikasını terk etmesiyle birlikte altın ve gümüş fiyatları üzerinde 2022 yılı boyunca baskı oluşacağı, 2022'nin ilk çeyreğinde ons altının 1765 dolar seviyelerine gerileyeceğini ve istikrarlı şekilde düşmeye devam etmesinin beklendiğini söyledi. 2022 yılının son çeyreğinde altın fiyatlarının 1520 dolara kadar gerileyebileceği de raporda not edildi.

ABD MERKEZ BANKASI 2022 FED TOPLANTI TARİHLERİ

2022 yılında 8 kez gerçekleştirilecek FED FOMC toplantılarının tarihleri aşağıdaki gibidir.

2022 Ocak FED toplantı tarihi 25 – 26 Ocak FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mart FED toplantı tarihi 15 – 16 Mart FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Mayıs FED toplantı tarihi 3 – 4 Mayıs FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Haziran FED toplantı tarihi 14 – 15 Haziran FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Temmuz FED toplantı tarihi 26 – 27 Temmuz FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Eylül FED toplantı tarihi 20 – 21 Eylül FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Kasım FED toplantı tarihi 1 – 2 Kasım FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)

2022 Aralık FED toplantı tarihi 13 – 14 Aralık FOMC toplantısı (Federal Rezerv Açık Piyasa İşlemleri Komitesi)