Altın fiyatlarını yükselten etken ne? Gram için dikkat çeken uyarı!

Altın fiyatlarındaki hareketlilik Rusya-Ukrayna savaşının 16. gününde de devam ediyor. Ayrıca, ABD Merkez Bankası'nın (FED) bu ay faiz oranlarını artıracak olması altın fiyatlarındaki seyrin yukarı yönde olmasını sağlıyor. Gram altın an itibarı ile 942 liradan işlem görürken uzmanlar, ons altın fiyatının 1976 dolar/ons seviyesinin altına inmesi halinde 1952 dolar/ons seviyesinin görülebileceğine işaret ediyor. Yukarı hareketlerde ise direnç seviyeleri 1998 ve 2027 dolar/ons. olabileceğini ifade etti. Peki 11 Mart Cuma güncel altın fiyatları nedir? Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam edecek mi?

11 Mart Cuma güncel altın fiyatları nedir? Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam edecek mi? sorularına yanıt arayan vatandaşlar son dakika altın fiyatlarını yakından takip ediyor. Ekonomistler altın fiyatının Haziran ayına kadar 1950 dolar civarında istikrar kazanmasını ve 2022 sonunda 1800 dolar seviyesine geri dönmesini bekliyor. Dünyadaki enflasyon endişeleri ise gram altındaki yükselişin devam etmesine neden oluyor. Gram altın an itibarı ile 942 liradan işlem görüyor. İşte son dakika gelişmeleri...

ALTIN FİYATLARI 11 MART CUMA 2022 ANLIK

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın an itibarı ile 942 lira seviyelerinden işlem görüyor.

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Altın yatırımcısının en çok tercih ettiği ürünlerden biri olan çeyrek altın bugün 1.512 liradan geri alınırken aynı dakikalarda satış fiyatı ise 1.574 lirada bulunuyor.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın bugün 3.025 liradan alınıyor, 3.149 liradan satılıyor.

CUMHURİYET ALTINI KAÇ TL?

5 bin liranın üzerindeki konumuyla alıcısını zorlayan Cumhuriyet altını ise 6 bin 200 liradan geri alınırken, 6 bin 400 liradan satışa sunuluyor.

İSVİÇRELİ BANKADAN ALTIN TAHMİNİ

İsviçre Bankası UBS'nin ekonomistleri altın fiyatı için yeni bir tahminde bulundu. Ekonomistler altın fiyatının Haziran ayına kadar 1950 dolar civarında istikrar kazanmasını ve 2022 sonunda 1800 dolar seviyesine geri dönmesini bekliyor.

"Spot altın fiyatlarının tahminimizin üzerinde olması nedeniyle yatırımcıların şu anda birikim yapması gerektiğini düşünmüyoruz" denilen açıklamada, "Göreceli olarak platin bizim için en çekici değerli metal olmaya devam ediyor" ifadesi kullanıldı.

ENFLASYON ENDİŞELERİ ALTIN FİYATLARINI TETİKLİYOR

ABD merkezli aracılık şirketi High Ridge Futures'ın metal ticareti direktörü David Meger CNBC'ye yaptığı değerlendirmede, "Artan enerji fiyatları, tahıl fiyatları ve ana metal fiyatlarının birleşimi, enflasyon baskısı nedeniyle altının yükselmesinin ardındaki ana sebep olmaya devam ediyor. Ayrıca, jeopolitik cephedeki büyük endişeler nedeniyle hisse senedi piyasaları baskı altına girdiğinden altın piyasasında önemli miktarda güvenli liman alımları görüyoruz" dedi.

Citi, 2022'nin ikinci yarısı veya 2023 yılında resesyon olasılığının yükselmesi halinde ise altında 2350-2500 dolar/ons ve gümüşte 35-40 dolar/ons olasılığının hedeflenebileceğini vurguladı.

CİTİ'DEN ALTIN İÇİN BÜYÜK TAHMİN

Citi, Ukrayna krizi ve küresel ekonomideki yansımaları sonrasında altın ve gümüş için tahminlerine revize etti.

Ukrayna krizinin yumuşak bir makro inişe yol açacağı öngörüsüyle gelecek 6-12 ay için altın ve gümüş tahminlerini 1875 ve 24,50 dolar/ons olarak revize etti.

FED'İN İLK FAİZ ARTTIRIMI BU AY

Bu durum, merkez bankalarının sıkı para politikalarına geçiş sürecine yönelik de belirsizlikleri yeniden gündeme getirirken, geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri tarafından yapılan yönlendirmeler sonrası ilk faiz artırımının bu ayki toplantıda yapılacağı kesinleşti. Buna karşın savaşın seyrinin, daha önce faiz artırımlarını konusunda agresif bir yol izleyeceği düşünülen Fed'in gelecek aylara yönelik stratejisini değiştirebileceği görüşleri de ağırlık kazandı.

PİYASADA OYNAKLIK ARTTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Avrupalı müttefikleriyle Rusya'dan petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklaması piyasalarda oynaklığı artırmış durumda. Jeopolitik risklerle birlikte altın fiyatları da tırmanışını sürdürüyor. Geçen hafta yüzde 5 yükselen spot altın, yeni haftaya da yükselişle başladı. Uluslarası piyasada altının onsu yüzde 1 primle psikolojik 2 bin dolar seviyesinin üzeri gördü. Ons altın daha sonra 2 bin dolar seviyesinin altına çekilerek sabahın ilk saatlerinde 1994 dolar seviyesine geldi.

Altın fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının yarattığı endişeler dolayısıyla yükselişine devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlem gününde ons altın 2 bin doların üzerini test etti. Gram altın ise 910 TL bandından dalgalanıyor. Altın fiyatları piyasada artan jeopolitik tansiyon dolayısıyla geçen hafta yüzde 4'ü aşan yükseliş kaydetmişti.

Yatırımcıların savaş dolayısıyla güvenli liman alımlarıyla birlikte yükselen enflasyon beklentileri de altını destekledi. Enflasyon görünümü açısından yeni haftanın en kritik başlığı ABD ve müttefiklerinin Rus petrolüne ambargo planladığı yönündeki haberler oldu. Bu haberlerin etkisiyle Brent petrol 140 dolara yaklaştı.