Akıllı telefon sahipleri dikkat! Meclisten geçti: Hepsi kapatılacak...

Akıllı telefon kullanımında yeni bir dönemi başlatacak kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Kaçak telefonlarla mücadele etmek adına sunulan IMEI'lerin kopyalanmasını sona erdirmek için kanun teklifi TBMM'den geçti. Buna göre önümüzdeki dönemde 1 yıldan fazla IMEI kaydı bulunmayan akıllı telefonlar kullanılamaz hale gelecek.

Shiftdelete

Kaçak telefonlarla mücadele etmek amacıyla TBMM'ye sunulan IMEI kaydı teklifi meclisten geçti. Bu kapsamda 1 yıldan fazla IMEI kaydı bulunmayan akıllı telefonlar kapatılacak. Böylece kaçak yollarla ülkeye sokulan ve IMEI klonlama olarak adlandırılan illegal yöntemin de önüne geçilmiş olacak.

IMEI KAYDINDA YENİ DÖNEM

Shfitdelete'in haberine göre; şu anda piyasada atıl vaziyette duran yüz binlerce eski veya bozuk telefon mevcut. Düne kadar bu cihazların kullanılması, yani tekrar sinyal vermesi için 7 yıl bekleniyordu. Fakat artık 1 yıl beklenecek.

Dolayısıyla bu 1 yıl içerisinde ya bu cihazların IMEI'leri kaçak telefonlara işlenecek ya da her bir cihaza belirli aralıklar ile SIM kart takarak sinyal göndermesini sağlamak gerekecek. Fakat belirttiğimiz gibi bunların büyük bir kısmı bozuk veya çoktan çöp olmuş durumda.

Yani bu cihazlara SIM kart takıp sinyal göndermesini sağlamanın bir yolu yok. Bu nedenle kaçak telefonlara IMEI numaraları kopyalanmadığı takdirde 1 yıl içerisinde kapatılacak. Kopyalanması halinde ise iki cihaz aynı anda sinyal gönderdiğinde tespit edilip her ikisi de kapatılacağı için eski telefon bir daha kullanılamayacak.

Tabii bu durum bir anda piyasadaki kaçak cihaz sayısını etkilemeyecektir. Fakat 1 yılın sonunda en az yarı yarıya olacak şekilde azalmasını sağlayacak. Ancak bu durumun beklenmedik bir yan etkisi de beraberinde geliyor.

Örneğin birçok kişi eski cihazlarını çekmecesinde yedek olarak saklıyor. Dolayısıyla ara sıra SIM kartlarını bu telefonlara takarak sinyal göndermelerini sağlamazlarsa onlar da kapatılacak. Fakat sadece bu kadar değil.

Birçok kişinin akıllı telefonları çift SIM kart destekli. Alındığı gün itibariyle yalnızca tek SIM yuvası kullanılmış, yani 2. yuvaya 1 kez dahi SIM kart takılıp kullanılmamış ise endişelenmelerine gerek yok. Ancak birçok kişi farklı nedenlerden dolayı her iki yuvayı yani IMEI adresini de aktif ediyor.

Bu nedenle aslında kullanmadıkları o 2. SIM kart yuvası onların yedek cihazları haline geliyor. Yani belirli aralıklarla SIM kartlarını diğer yuvaya takarak 2. IMEI adresi üzerinden de arama yaparak veya mesaj atarak sinyal iletildiğinden emin olması gerekiyor. Aksi taktirde yalnızca kullanılmayan yuvanın kapatılması söz konusu olabilir.

Peki kapatılma durumunda ne yapabiliriz? IMEI numaranız çalındıysa ve aynı anda 2 sinyal tespit edildiği için cihazınız kapatıldıysa veya belirttiğimiz örneklerdeki gibi 1 yıl sinyal göndermediği için kapatıldıysa ürünün faturasıyla birlikte servise ve de BTK'ya başvurmalısınız.