Akıllara eski bakan Hüseyin Cahit Aral geldi... Fukuşima'da Türk usulü güvence!

Japonya Başbakanı, Fukuşima'da radyoaktif suyun bırakıldığı bölgeden toplanan deniz mahsullerini yedi; ‘sorun yok' mesajı verdi. Akıllara eski bakan Hüseyin Cahit Aral geldi.

Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde bulunan radyoaktif atık suyun okyanusa bırakılmasının ardından Tokya hükümeti, endişeleri gidermek için ilginç bir yola başvurdu. Tahliye edilen suyun sağlığa zararsız olduğunu savunan Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile bazı bakanlar, öğle yemeğinde santral yakınlarında tutulan deniz ürünlerini tüketti. Menüde okyanustan çıkarılan levrek, pisi balığı ve ahtapotun yanı sıra Fukuşima'da üretilen pirinç de vardı.

TEST SONUCU İKNA ETMEDİ

Mart 2011'deki depremde hasar gören santraldeki 500 olimpik havuzu dolduracak kadar arıtılmış radyoaktif su, Pasifik Okyanusu'na bırakılınca tepki çekti. Santralin çevresinden alınan deniz suyu testlerinde radyoaktiviteye rastlanmadı. Çevreciler ise tüm filtrelemelere rağmen trityum ve karbon-14'ü sudan arındırılamayacağını savunuyor.

Menüde levrek, pisi balığı ve ahtapot yer aldı.

37 YIL SONRA AYNI YÖNTEM

Japon siyasetçilerin hareketi, akıllara 13 Aralık 1983 ila 21 Aralık 1987 tarihleri arasında sanayi bakanı olarak görev yapan Hüseyin Cahit Aral'ı getirdi. Çernobil'deki nükleer santral patlamasından sonra Bakan Aral, halka "İçiniz rahat olsun" mesajı vermek için kamera önünde Karadeniz çayı içmişti.

Hüseyin Cahit Aral, 2011'de kalp yetmezliğinden vefat etmişti.