Grip, nezle ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında, doğru seçilen bitkiler, iyileşme sürecini hızlandırır.
Grip ve nezle aynı yollardan kişiden kişiye geçer. Hastaların öksürüp aksırmasından havaya mikroplu su damlacıkları dağılır ve bunlar diğer kişilere solunum yoluyla geçer. Ancak grip, nezleden daha yaygındır. Bazı kişilerde, özellikle 65 yaşın üstünde olanlarda zatürree gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp hastalarında ölüme neden olabilir.
Hürriyet'te yer alan habere göre, grip; ateş, titreme, kaslarda ağrı, ağızda ve boğazda kuruluk, baş ağrısı, öksürük, yataktan kalkamayacak derecede bitkinlik ve uyuma hissi ile kendini gösterebilir. Bazı kişilerde kusma görülebilir. Genellikle 7-10 gün sürer.
Soğuk algınlığında C vitamini ve çinko almak çok yararlıdır. Kivi, kuşburnu marmeladı, taze narenciye, taze sivribiber ve maydanoz gibi yüksek oranda C vitamini içeren besinlerin bu dönemde bolca tüketilmesi gerekir.
* Soğan suyu sıkılır, 1 çay bardağı su, bir miktar balla karıştırılıp günde 2-3 defa içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 2 gram ıhlamur konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3-5 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı tarçın konur. 10 dakika bekletilip, günde 2-3 bardak içilir.
* 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı zencefil konur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
* 1 bardak suya, 10 gram maydanoz konulur. 5 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 3-4 bardak içilir.
* Her bir fincan için, parmak ucu kadar kök zencefil, 1-2 parça hibiscus, 2 çay kaşığı kadar kuşburnu, 1 tatlı kaşığı kadar ıhlamur çiçeği veya yaprağı, 1 adet karanfil 2-3 dakika kaynatılır ve 2-3 dakika kadar da demlenir. Çok ince bir dilim limonla, şekersiz olarak günde 3-4 fincan içilir.
* 1 tatlı kaşığı balı, 1,5 çay kaşığı toz zencefili ve 1 çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırarak, macun yapıp sabah akşam yutmak faydalıdır.
SOĞAN ÇORBASI TARİFİ
SOĞAN ÇORBASI TARİFİ MALZEMELER
* 5 adet orta boy soğan
* 5 diş sarımsak
* 3 Yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 yemek kaşığı nişasta
* 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar
* 1 litre su (H2O)
Soğan: A, B ve bol miktarda C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi vücuda çok faydalı maddelerin yanı sıra antibiyotik vazifesi gören esanslar ve hazım artırıcı fermentler.
Sarımsak: A, B ve bol miktarda C vitamini ile grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen allicine, alin, iyot ve kükürt...
Zeytinyağı: Uçucu yağlar, fenol bileşikleri, nişasta, kalsiyum ve bol miktarda C vitamini...
Nişasta: Protein, karbonhidrat.
Kaşar: Kalsiyum, fosfor, protein, karbonhidrat.
SOĞAN ÇORBASI TARİFİ YAPILIŞI
İncecik piyaz şeklinde doğranmış soğan ve sarmısak zeytinyağında kavrulur. Suyu ilave edilip kaynamaya başlayınca, su ile çözülen nişasta da çorbaya eklenir. 2 dakika da bu şekilde kaynayan çorbanın üzerine kroton ekmek ve rendelenmiş kaşar eklenerek servise sunulur.