Adidas'ın pabucu pahalıya patladı! Sandalet tasarımı çalıntı çıktı... ''Kültürel gasp'' tepkilerine özür geldi

Adidas'ın ‘Oaxaca Slip-On' model sandaletleri, Meksika'nın geleneksel huaraches sandaletlerinin taklidi çıktı. Meksika'dan yükselen ‘kültürel gasp' tepkileri üzerine ABD'li tasarımcı Chavarria, özür dilemek zorunda kaldı.

AKŞAM GAZETESİ

ABD'li moda tasarımcısı Willy Chavarria'nın Adidas için hazırladığı 'Oaxaca Slip On' sandaletler, Meksikalıları öfkelendirdi.

Çin'de üretilen örgü deri kayışlı sandaletlerin, Meksika'nın Oaxaca eyaletindeki yerlilere ait 'huaraches' olarak bilinen geleneksel deri sandaletle aynı olduğu görüldü.

Willy Chavarria'nın kalın spor ayakkabı tabanına tutturulmuş örgü deri kayışlı sandalet tasarımı çalıntı çıktı.

Meksika'daki siyasi liderler, hak sahiplerinden izin almadan sandaletleri piyasaya süren Chavarria ve Adidas'ı 'kültürel gasp'la suçladı.

"ÇALDIM, ÖZÜR DİLERİM"

Oaxaca eyaleti Valisi Salomón Jara Cruz, geleneksel 'huarache'yi taklit eden Adidas'ın 'Oaxaca' adının kullanılmasına da karşı olduğunu belirtti. Tasarımcı Chavarria, kültürel mirası kopyaladığını kabul etti; Meksika'dan özür diledi. 'Oaxaca'yı onurlandırmak için böyle bir şey yaptığını söyleyen Chavarria, "Ayakkabının, Oaxaca toplumuyla ortaklık içinde geliştirilmemiş olmasından dolayı derin bir üzüntü duyuyorum" diye konuştu.

6 ASIRLIK KÜLTÜREL MİRAS

Geçimişi Kristof Kolomb'un 1492'de Amerika kıtasını keşfinden öncesine ait 'huaraches' sandaletler, bölgenin kültürel mirası kabul ediliyor. Örgülü sandaletler, tarım işçileri, köylüler ve yerliler tarafından kullanılıyor.

MEKSİKA BAŞKANI: FATURASI AĞIR OLACAK

Sandalet krizine Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum da el attı. Basın toplantısı düzenleyip Adidas'ın sandaletlerinin fotoğrafını gösteren Sheinbaum, yerli topluluklara 'fikri mülkiyet' kullanımı karşılığında tazminat ödenmesi için yasal işleme başlayacaklarını söyledi.