ABD'den Rusya karşı tehlikeli hamle… Avrupa'ya nükleer füzeler gönderilecek

ABD, Rusya'nın nükleer tehdidine karşı Avrupa'ya sevk edeceği, ''İsabet Gücü Yüksek Nükleer Silah Dağıtım Planını'' hızlandırma kararı aldı. ABD Diplomatik Belgesi'ne göre; ABD, Rusya ile artan gerilim sebebiyle nükleer silahların Avrupa'ya teslimatını hızlandıracağı açıklamasına yer verildi.

EurAsian Times

Nükleer silah konusu dünyanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Rusya'nın nükleer kartına ABD'den cevap gecikmedi. ABD'li yetkililer tarafından yapılan açıklamada, bu ay Brüksel'de gerçekleştirilen kapalı bir toplantıda, NATO müttefiklerine ve Avrupa'ya gelecek yıl verilmesi planlanan yükseltilmiş B61-12 termonükleer bombanın, Aralık 2022 gibi erken bir tarihte konuşlandırılabileceğini söyledi.

EurAsian Times'ın haberine göre, B61-12 bombalarının yeni ve geliştirilmiş versiyonu, Belçika, Hollanda, İtalya ve Almanya dahil olmak üzere çeşitli NATO ülkelerindeki eski silahların yerini alacak.

Biden yönetimi, daha önce Birleşik Krallık'ı, ABD'nin nükleer silahlarını depolayacak ülkeler listesine eklemişti.

ABD Hava Kuvvetleri (USAF), 1990'larda İngiltere'nin Suffolk kentindeki Lakenheath köyü yakınlarındaki RAF Lakenheath'te nükleer yerçekimi bombalarını depolardı ve 1990'larda 33 yeraltı depolama kasası vardı.

2000'lerin başında, Lakenheath'teki kasalarda, Avrupa'daki USAF'nin (USAFE) 48. Avcı Kanadının F-15E uçakları tarafından teslim edilmek üzere 110 B61 nükleer yerçekimi bombası vardı.

2008 yılında, nükleer silahların RAF Lakenheath'ten çekildiği bildirildi. ABD, 14 yıl boyunca boş duran silahları bu sığınaklara iade etmek istiyor.

Belçika, Hollanda, İtalya, Almanya ve İngiltere'deki silah depolama sahaları, yeni yükseltilmiş B61-12 bombalarını depolamak için 13 yıllık NATO yatırım programının bir parçası olarak bir altyapı yükseltmesinden geçti.

B61-12 NÜKLEER HAVADAN ATILAN BOMBALAR

B61-12, ABD ordusunun 1968'den beri kullandığı havadan fırlatılan nükleer yerçekimi bombalarının B61 ailesinin en son çeşididir.

ABD Enerji Bakanlığı tarafından yönetilen 10 milyar dolarlık B61-12 Ömür Uzatma Programının bir parçası olarak geliştirilen yeni varyant, ABD ve müttefik ülkelerin nükleer yeteneklerini artırmayı amaçlıyor.

Bomba, B-2A, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, PA-200, F-35 ve B-21 gibi uçak platformları tarafından havadan fırlatılabilir.

Aralık 2021'de Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) , B61-12'nin ilk üretim ünitesinin tamamlandığını duyurdu .

NNSA'ya göre, tam ölçekli üretimin Mayıs 2022'de başlaması ve üretimin 2026'da tamamlanması bekleniyor. Projenin toplamda 8.4 milyar dolara mal olması bekleniyor.

B61-12, yeni güdümlü serbest düşüş kabiliyetini B61 bombasının mevcut balistik (güdümsüz) teslim kabiliyeti ile birleştiren yeni kuyruk kiti kılavuz düzeneğine sahip B61-4 savaş başlığına dayanmaktadır. Dört manevra kabiliyetine sahip kanatla donatılan kuyruk bölümü, önceki varyantlara göre yüksek düzeyde doğruluk ve sınırlı durma yeteneği sunar.

3,6 metre uzunluğa ve yaklaşık 375 kilogram ağırlığa sahiptir. Balistik yerçekimi veya güdümlü düşürme modlarında hedefe ateşlenebilir.

Özellikle füze, ABD cephaneliğindeki en çok yönlü savaş başlıklarından biriyle donanmıştır, çünkü patlayıcı gücü hedefe bağlı olarak yukarı veya aşağı hareket ettirilebilir, bu da onu düşük veya orta verimli bir silah yapar.

Bombanın orta bölümünde yer alan savaş başlığının 0.3kt, 1.5kt, 10kt ve 50kt olmak üzere dört verim seçeneği bulunuyor.

Bomba, fırlatma platformunun beka kabiliyetini arttırırken yüksek öldürme olasılığı elde etmek için bir atalet navigasyon sistemi (INS) kullanıyor. Silahın yaklaşık 30 metre hassasiyete sahip olması bekleniyor.

ABD, AVRUPA'YA NÜKLEER SİLAH TESLİMATINI HIZLANDIRIYOR MU?

ABD Hava Kuvvetleri USAF'ın yeni B61-12 güdümlü nükleer bombayı almak için gelecek yıl içinde Avrupa'daki nükleer birimleri eğitmeye başlaması planlanıyordu. İlk B61-12 bombalarının 2023'te Avrupa'ya gönderilmesi bekleniyordu.

Ancak, Amerikan Bilim Adamları Federasyonu (FAS) Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans Kristensen'e göre, varış için yeni zaman çizelgesi, Pentagon'un silahın planlanandan daha erken hazır olduğunu belirlediğini gösteriyor.

Kristensen, Savunma Bakanlığı (DoD) Genel Müfettişinin, uçak mürettebatı için eğitim başlamadan önce silahın performansının bir incelemesini tamamlamasının beklendiğini söyledi.

USAF, geçen yıl Ekim ayında F-35A'da yeni bomba tasarımının uçuş testlerini gerçekleştirdi ve 2020'de F-15E'de sertifikalandırdı. Ancak Pentagon, Şubat ayında "B61- nükleer tasarım sertifikasını tamamlamayı amaçladığını" söyledi. 12 Ocak 2023'ten önce F-35A ile, bundan sonra (Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri) sertifikasyon eğitimine başlayabilecek" dedi.