8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart ne zaman ilan edildi?

Her yıl çiçekler, hediyeler ve mesajlarla kutlanan bu gün, aslında kadınların dünya çapında sosyal, ekonomik ve politik hakları için verdiği mücadeleyle başladı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart ne zaman ilan edildi? İşte detaylar...

Yeliz Gediman

8 Mart Dünya Kadınlar Günü her sene cinsiyet eşitliği, kadınların siyasi ve sosyal yerinin geliştirilmesinin yanı sıra konu hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla kutlanan bir gündür. Peki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? 8 Mart ne zaman ilan edildi? İşte Dünya Kadınlar Günü'nün kökenini oluşturan olay örgüsü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tarihçesi

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 1977'de kabul edilen "Dünya Kadınlar Günü", cinsiyet eşitliği, kadınların siyasi ve sosyal yerinin geliştirilmesinin yanı sıra konu hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında yaklaşık 40 bin kadın işçi, daha iyi koşullarda çalışmak için greve başladılar. Protestoları durduramayan polislerin işçilere saldırması, ardından da fabrikaya kilitlemesi 8 Mart'ı anma gününe dönüştüren olayların zeminini hazırladı.

Söz konusu fabrikada, kadınlar içeride kilitliyken çıkan yangın, tam bir katliam yaşanmasına sebep oldu. İşçiler, fabrikanın önünde kurulan barikatlar sebebiyle yangından kaçamadılar.

Fabrikadan yükselen alevler ve haklarını aradıkları için alevlerin arasında mahsur bırakılan kadınların acı dolu çığlığı, aslında bir direniş meşalesini yaktı.

Tüm bu olaylar silsilesi ardından haklarını arayan 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı.

Olayın ardından her yıl yangınında ölen kadın işçiler anısına eylemler düzenlendi. Bu eylemler, binlerce kadın işçinin grev yaparak eşit iş ve oy hakkı talepleriyle sokaklara dökülmesiyle doruğa ulaştı.

8 MART NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

8 Mart 1857'de yaşanan ve tüm dünyada ses getiren bu katliamın ardından yıllar sonra takvimler 1910'u gösterdiğinde Danimarka'da yapılan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi kabul edildi.

Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 1977'de kabul edilen "Dünya Kadınlar Günü", cinsiyet eşitliği, kadınların siyasi ve sosyal yerinin geliştirilmesinin yanı sıra konu hakkında farkındalık oluşturulması amacıyla her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor.

Türkiye'de ise 1921'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

8 Mart, her yıl dünya genelinde kadınların onore edildiği bir gün olarak kutlanmaya devam ediyor.

Tüm kadınların "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlu olsun.