Çin'in doğusunda yer alan Tianluoshan'daki kazı çalışmalarında kaz kemikleri üzerinde araştırma yapan bilim insanları, 7 bin yıl önce kazların evcilleştirildiğine dair kanıtlar buldu.
Arkeofili.com'da yer alan habere göre, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, bilim insanları kuşların evcilleştirilmesinin zaman çizgisini tartıştılar. Çoğu bilim insanı, bir zamanlar bir tür orman kuşu olduğuna inanılan tavukların ilk evcilleştirilenler olduğunu öne sürdüler, fakat ilk ne zaman evcilleştirildikleri konusunda hala çok fazla tartışma var. Tahminler beş ila on bin yıl öncesi arasında değişiyordu. Bu yeni çalışmada araştırmacılar, 7.000 yıl öncesine kadar yabani kazların evcilleştirildiğine dair kanıtlar buldular.
Ekip Tianluoshan bölgesinde kaz kemikleri buldu ve kaç yaşında olduklarını bulmak için radyokarbon tarihlemesini kullandı. Ayrıca, kuşların ölüm yaşı gibi özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kemikleri başka yöntemlerle de incelediler.
Kemikler, bir zamanlar hem avcı – toplayıcı hem de çiftçi olan taş devri halkının bir yerleşimi olan yerde bulundu. Bu insanlar yiyecek arama çabalarını desteklemek için aynı zamanda pirinç yetiştiriyordu.
Araştırmacılar, bölgede dördü 8 ila 16 haftalık olan 232 kaz kemiği buldular. Bunun, kuşların bulunduğu yerin yakınında yumurtadan çıktıklarını gösterdiğini öne sürüyorlar çünkü kuşların yaşadığı dönemde yabani kazların o bölgede yaşamadığına inanılıyor. Ayrıca kuşların, kemiklerinde yerel bir su kaynağından gelen kimyasallara dayanarak yerel olarak yetiştirildiğini gösteren kanıtlar buldular. Ve tüm yetişkinler yaklaşık olarak aynı boyuttaydı, bu da tutsak yetiştiriciliğini gösteriyor.
Araştırmacılar, buldukları kanıtların yaklaşık 7.000 yıl önce Çin'de kazların evcilleştirilmesi için güçlü kanıtlar sağladığını öne sürüyorlar. Bu, kazların evcilleştirilen ilk kuşlar olduğu anlamına gelebilecek bir bulgu.