BBC Türkçe
Çin'de araştırma yapan jeologlar dünyanın en büyük kraterini tespit etti. Genişliği yaklaşık 1,85 kilometre olan kraterin 50 bin yaşında olduğu tahmin ediliyor.
BBC Türkçe'nin Global Times'tan aktardığı habere göre; Kuzeydoğu Çin'de tespit edilen hilal şeklindeki bir krater, son 100 bin yılda Dünya yüzeyinde oluşan en büyük çarpma krateri rekorunu elinde tutuyor.
NASA'nın internet hizmeti Dünya Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, bu yeni krater ülkenin Heilongjiang Eyaletindeki Yilan bölgesinin kuzeybatısında bulundu. Kratere keşfedildiği bölgenin adı verildi.
Uzmanlara göre Yilan kraterinin genişliği yaklaşık 1,85 kilometre. Bu da onu son 100 bin yıl içinde oluşmuş en büyük krater haline getiriyor. Bilim insanlarının bölgedeki kömür ve organikler üzerinde yaptığı karbon tarihleme çalışması, kraterin 46 ila 53 bin yıl önce oluştuğunu gösterdi.
Yilan kraterinin güney kenarının bir kısmı eksik, bu nedenle jeolojik yapı yukarıdan hilal şeklinde görünüyor. Keşif ekibinden ve Guangzhou Jeokimya Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Chen Ming, bu tür hilal şeklindeki çarpma kraterlerinin Dünya'da nispeten nadir görüldüğünü söyledi.
2021 sonunda NASA'nın Landsat-8 uydusu, kraterin kuzey kenarının çarpıcı bir görüntüsünü yakalamıştı. NASA'nın görüntüyle birlikte paylaştığı yeni açıklamaya göre bilim insanları şimdi güney kenarının nasıl ve ne zaman ortadan kaybolduğunu araştırıyor.
Bu kratere yaş ve genişlik bakımından en yakın olası ise ABD'nin Arizona eyaletindeki Meteor Krateri. Yaklaşık 50 bin yaşında olduğu tespit edilen kraterin çapı ise 1,2 kilometre. Çarpma kraterleri, Dünya yüzeyine ulaşmayı başaran meteoritlerin yarattığı darbeler sonucunda oluşuyor.