4. Dünya Göçebe Oyunları tüm hızıyla devam ediyor... ''Gelenekten Geleceğe Bir'iz!''

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda 2. gün etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Başkan Erdoğan dün gerçekleşen açılış töreninde yaptığı konuşmada bu oyunların kültürel diplomasiye fayda sağlayacağını vurgulamıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise bugün yaptığı konuşmada Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın, en güçlü ve büyük geleneksel spor organizasyonu olduğunu söyledi. Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında ''Gelenekten Geleceğe Bir'iz!'' sloganıyla organize edilen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor.

AA

İlk 3'üne Kırgızistan'ın ev sahipliği yaptığı organizasyonun dördüncüsü, Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında düzenleniyor.

"Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" sloganıyla düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda 13 branşta 102 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu mücadele ediyor.

"COŞKULU VE HEYECANLI BİR AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİRDİK."

Bakan Kasapoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Bursa'nın İznik ilçesinde düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın etkinlik alanında basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Oyunlarının açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve konuk devlet başkanlarının katılımıyla dün akşam muhteşem bir törenle yapıldığını belirten Kasapoğlu, "Coşkulu ve heyecanlı bir açılış gerçekleştirdik. Oyunlar güzel bir şekilde devam ediyor. 103 ülkeden 3 binden fazla sporcuyla geleneksel sporlarda en güçlü ve büyük organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Çok büyük bir emek ve gayret var. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Dünya Etnospor Konfederasyonuna, tüm paydaşlarımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığı ailemize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

TÜRKİYE ATLI CİRİT MİLLİ TAKIMI GÖSTERİ SUNDU

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda Türkiye Atlı Cirit Milli Takımı gösteri sundu.

Türk Atlı Cirit Milli Takımı'nın sunduğu gösteri ilgiyle izlendi. Ayrıca, izleyicilere atlı ciridin geçmişi ve kurallarına ilişkin bilgiler verildi.

Türklerin en eski sporlarından olan atlı ciritte, at üstündeki iki takım, birbirlerinin kalelerine yapılan hücumun ardından rakip atlıyı cirit atarak vurmaya çalışıyor. Rakibi vuran takım puan alıyor, eğer atışı kaçırırsa ya da rakibinin hücumundan önce kalesinden çıkış yaparsa ceza puanı alıyor.

İLK ULUSLARARASI SINAVINA İZNİK'TE ÇIKTI

Bursa'nın İznik ilçesinde başlayan 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda ilk kez Türkiye Atlı Okçuluk Milli Takımı bünyesinde yarışan eski milli judocu Ayşe Melek Okuyucu, ikinci branşında da başarılı olmak istiyor.

Türkiye Atlı Okçuluk Milli Takımı'na bu ay seçilen 41 yaşındaki sınıf öğretmeni Ayşe Melek Okuyucu, Uzak Doğu sporundan sonra geleneksel branşta da başarılı bir kariyer hedefliyor.

Okuyucu, 10 yılı milli takımlarda olmak üzere 20 yıl müsabakalara çıkıp madalyalar, şampiyonluklar kazandığı judo kariyerini yaşadığı sakatlık nedeniyle bırakınca atlı okçuluğa yöneldi.

Bu dalda 2018'de 100'e yakın sporcu ile Kızılelma Geleneksel Sporları Atlı Okçuluk Kulübünü kurarak çocuklara ve yetişkinlere geleneksel Türk sporlarını öğretmeye başlayan Okuyucu, bu ay yapılan şampiyonalarda başarılı olup milli takıma seçildi.

Atçılıkla, ailesinin sahibi olduğu yarış atları sayesinde çocuk yaşlarda tanışan Ayşe Melek Okuyucu, AA muhabirine, yaklaşık 8 yıldır atlı okçulukla uğraştığını söyledi.

Kadınlar ve erkekler arasındaki fiziksel farklılıkların atlı okçulukta ister istemez ayırt edici olduğunu belirten Okuyucu, "Sanırım bizim kanımızda var. En son yapılan Türkiye Şampiyonası elemelerinde karma dalda da madalya aldım. Ben onu hissettim, bu bizim kanımızda var." dedi.

MAS GÜREŞİ MÜSABAKALARI YAPILDI

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda mas güreşi müsabakaları yapıldı.

AŞIRTMALI ABA GÜREŞİ MÜSABAKALARI

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda aşırtmalı aba güreşi müsabakaları düzenlendi.

AZERBAYCAN ATLI HALK DANSLARI EKİBİ GÖSTERİ SUNDU

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nda, Azerbaycan Atlı Halk Dansları ekibi gösteri sundu.

OKÇULUK MÜSABAKALARI YAPILDI

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda, okçuluk müsabakaları yapıldı.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP 4. DÜNYA GÖÇEBE OYUNLARI ETKİNLİK ALANINI ZİYARET ETTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Dünya Etnospor Konfederasyonunca bu yıl dördüncüsü düzenlenen Dünya Göçebe Oyunlarının yerleşkesine ziyaret gerçekleştirdi.

Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü'nün kıyısında "Gelenekten Geleceğe Bir'iz!" temasıyla organize edilen etkinlik devam ediyor.

Etkinlik alanını ziyaret eden Şentop, Azerbaycan Karabağ Halk Dansları Topluluğu'nun atlı gösterisini izledi.

Daha sonra oba çadırlarının bulunduğu alana geçen Şentop, Bursa Büyükşehir Belediyesinin çadırında Bursa ipeği hakkında bilgi aldı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin çadırını da ziyaret eden Şentop'a "50 Peynirli Şehir Balıkesir" ve "Zeytin Ülkesi Balıkesir" kitapları hediye edildi.

Şentop, ülke otağları bölümünde Katar çadırına geçti. Katarlı yetkililerce karşılanan Şentop, Katar kültüründe önemli bir yere sahip olan ve evcilleştirilen bir şahini eline alarak fotoğraf çektirdi.

Stantları tek tek gezen Şentop, ok atışı gerçekleştirdi. Şentop "Evrensel Lezzetler" bölümünde ise çeşitli ülkelerin lezzetlerinden tattı.

YAĞLI GÜREŞLERDE BAŞPEHLİVANLIĞI İSMAİL BALABAN ALDI

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen 4. Dünya Göçebe Oyunları'ndaki yağlı güreşlerde başpehlivanlığı İsmail Balaban aldı.

Bursa'nın İznik ilçesindeki İznik Gölü kıyısında gerçekleştirilen organizasyonun ikinci gününde yağlı güreş müsabakaları yapıldı.

Er Meydanı'nda yapılan güreşlere vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Başpehlivan kategorisinde birçok ünlü güreşçi şampiyon olabilmek için mücadele etti.

Çeyrek finalde Orhan Okulu ile Ertuğrul Dağdeviren, Hüseyin Gümüşalan ile Yusufcan Zeybek, Hazar Şakar ile İsmail Balaban, Ali Gürbüz ile Mustafa Taş karşılaştı.

Mücadeleler sonucunda İsmail Balaban, Ertuğrul Dağdeviren, Mustafa Taş ile Hüseyin Gümüşalan rakiplerini yenerek yarı finale yükseldi. Yarı finalde de İsmail ile Ertuğrul, Mustafa ile Hüseyin eşleşti.

İlk olarak bu yıl Kırkpınar'da ikinci olan Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan'ı mağlup ederek finale yükseldi. İsmail Balaban-Ertuğrul Dağdeviren maçı ise normal sürede sonlanmadığı için puanlama güreşine gitti. Bu bölümde rakibine üstünlük kuran 2013 ve 2017 Kırkpınar şampiyonu İsmail, adını finale yazdırdı.

Uzun süren final müsabakasında rakibine üstünlük kuran İsmail Balaban, 4. Dünya Göçebe Oyunları'nda başpehlivanlığa ulaştı.