3600 ek göstergenin detayları belli oldu... İşte düzenlemeyle ilgili bilinmesi gerekenler

Başkan Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nda açıkladığı ek gösterge düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu. Peki 5 milyonu aşkın memur ve memur emeklisini kapsayacak olan 3600 ek göstergenin emekli maaşlarına ve ikramiyelerine etkisi nasıl olacak? Ek göstergenin detayları neler? Akşam Gazetesi Yazarı Okan Güray Bülbül değerlendirdi.

Aksam.com.tr

Başkan Erdoğan dünkü kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, uzun süredir üzerinde çalışılmakta olan ek gösterge ile ilgili verilen kararı kamuoyuna duyurdu.

3600 ek gösterge kimleri kapsıyor? 3600 ek göstergenin şartları neler? İşte, 3600 ek gösterge düzenlemesine ilişkin detaylar...

Okan Güray Bülbül, kamuda görev yapan memurların maaşlarının, emekli aylıklarının hesaplanmasında gösterge sistemi kullanıldığını belirtirken, "Memurların ek göstergesi hizmetlerinin geçtiği süreye göre belirleniyor" dedi.

"600 EK GÖSTERGE TANIMLANDI"

Bülbül konuşmasında, "3600 ek gösterge temelde dört meslek grubu için başlatılan bir çalışma. Din görevlileri, öğretmenler, sağlık çalışanları ve polisler için başlatılan bir çalışmaydı. Bu 4 meslek grubuna ek olarak diğer tüm memurlar için 600 ek gösterge tanımlandı ve bu sayede en alttan en yukarıya kadar bir hiyerarşik yapılanma korunarak iyileştirmeyi bütün skalaya yansıtıldı" ifadelerini kullandı.

"YILBAŞINDA HAYATA GEÇECEK"

Dünkü açıklamalardan anladığımız kadarıyla düzenleme yılbaşında hayata geçirilecek. 15 Ocak 2023 itibariyle bir yansıma gerçekleşecek. Devlet memurlarından emekli olmayı düşünenler için yılbaşına ertelemeleri daha doğru olacaktır

Bülbül, görevdeki memurlar ve memur emeklileri Temmuz'da bir zam alacaklarını ifade ederken, "Buna ilave olarak 6 aylık enflasyon farkı yansıtılacak ve 15 Ocak 2023 itibariyle ek göstergeden zam alacaklar" dedi.

"EMEKLİ AYLIKLARINA YANSITILACAK"

Okan Güray Bülbül, "Daha önce emekli olmuş memurlar içinde ek gösterge emekli aylıklarına yansıtılacak. Devlet memurlarının ölümü sonrası geride kalanlara bağlanan aylık, ek göstergeyle birlikte memurun ailesine de yansıyacak" dedi.

Bülbül sözlerine şu şekilde devam etti:

3600 ek gösterge için üniversite mezunu olmak gerekiyor. Özellikle polislerde üniversite mezun olmayan çok sayıda insan var. Düzenleme meclise geldiği zaman ek önergeyle sorun çözülebilir. Herhangi bir lisans eğitimi kabul ediliyor

3600 ek gösterge tüm memurları kapsayacak mı?