326 milyon yıllık dev fosil... Bugüne kadarkilerin en büyük ve en eskisi

İngiltere'de 326 milyon yıllık dev kırkayak fosili bulundu. Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Dr Neil Davies, ''Bu tamamen tesadüf eseri bir keşifti'' dedi.

aksam.com.tr

Bilim insanları dev kırkayak fosilini ortaya çıkardı. Fosile tesadüfen rastladıklarını belirten araştırmacılar, yaratığın bir zamanlar kuzey İngiltere'de avlandığını belirtti. Araba büyüklüğünde ve 50 kg ağırlığındaki dev kırkayakların bu kadar büyüyebilmesi için zengin bir bitki örtüsü ve diğer omurgasız canlıları avlayabilmesi gerektiği araştırmalar sonucu ortaya çıktı.

Aksam.com.tr'nin SKY News'den aktardığın habere göre, uzmanlar, 326 milyon yıllık bu fosilin, dev kırkayağın neslinin tükenmesini küresel ısınma ve diğer sürüngenlerle yaşadıkları yiyecek rekabetine bağladılar.

Cambridge Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü sorumlusu ve fosil üzerine bir makalenin baş yazarı Dr Neil Davies, "Bu tamamen tesadüf eseri bir keşifti" dedi. Davies'e göre fosilin sadece bir bölümü bulundu. Bulunan parça 75 cm uzunluğunda. Fakat bilim insanları tüm vücudunun 2.7 m uzunluğunda ve 50 kg ağırlığında olabileceğini düşünüyor.

EN BÜYÜK VE EN ESKİSİ

Fosil, Natural England ve arazi sahipleri Howick Estate'ten izin alındıktan sonra analiz için Cambridge'e götürüldü.

O kadar büyüktü ki dört kişinin taşıması gerekiyordu. Fosil, çok sayıda eklemli dış iskelet parçalarından oluştuğu ve modern kırkayaklara büyük ölçüde benzerlik taşıdığı belirtildi.

Daha önce bu türden sadece iki fosil bulunabilmişti, ancak bu fosil şimdiye kadarkilerin en büyüğü ve en eskisi olduğu söylendi.