3 ayda 16 kaza! İETT'yi yoldan çıkaran zihniyet

İBB'ye bağlı İETT otobüsleri son 3 ayda çoğu yaralamalı 16 kazaya karıştı. Hizmet–İş Sendikası'na göre, şoförler fazla mesai yorgunu, denetim eksik, otobüsler bakımsız ve eski.

AA

CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İETT'nin işlettiği otobüsler son 3 ayda 16 kaza yaptı. Onlarca yolcu yaralanırken, otobüslerde hasar oluştu. Hizmet-İş Sendikası İstanbul İETT 3 No'lu Şube Başkanı Mustafa İluk, "İETT'nin, bakımları kendisinin yaptığı dönemde daha verimliydi. Şimdi özel firmalar var. Şirketler para kazanma amacında, bakımlar aksıyor" dedi.

2.5 YILDIR YENİ ARAÇ ALINMIYOR

İBB Meclis Üyesi, Ulaşım ve Trafik Komisyon Başkanı Abdullah Özdemir de araçlarda orijinal yerine yedek parça kullanıldığını belirtti: "AK Parti döneminde 2013-2018 yılları arasında yılda 400 otobüs alıyorduk. Avrupa'nın en genç filosuyduk. Biz öz kaynakla otobüs alınırken CHP, 'Cumhurbaşkanlığı onayı', 'dış borç' gibi bahaneler uyduruyor.

2.5 yıldır yeni araç alınmadı. 3 bin şoförden bin tanesi taşerona bağlı. Bu şoförler insani mesai saatlerinin üzerinde çalışıyor. "

DOĞRU BAKIM YOKSA KAZA KAÇINILMAZ

Uluslararası Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, kazaların sebebini "Sürücü yorgunluğundan, takometre ve hızdan başka bir üçgen bulamıyoruz" diye açıkladı. İntepe, "Sürücü kendi konforunu bozuyormuş gibi düşündüğü elektronik sistemleri devre dışı bırakır. Bunlar denetlenmeli. Şoförler eğitilmeli, hepsi emniyet kemeri takmalı. Araçların yenilenmesinden ziyade doğru bakım şart" diye konuştu.