25 yıl evli kalana emeklilik hakkı için kollar sıvandı! Aylık 1.602 TL ödeyen herkes...

Mevzuatta vatandaşların emekli olması için temel olarak 3 şarta bakılıyor. Belirlenen bir sürede sigortalı bir işte çalışıp emekli olunabildiği gibi isteğe bağlı prim sistemiyle de dışarıdan prim ödeyerek emekli olunabiliyor. Giriş tarihi, prim ve sigorta şartıyla isteğe bağlı sigorta sistemi prim ödemesi yapanlar bu hakkı kolayca kazanıyor. Ayrıca 2020 yılında Meclis'e ev hanımları için sunulan yasa tasarısındaki son gelişmeler merak konusu olmaya devam ediyor.

25 yıl evli kalan kişiler için 2 formülle emekli maaşı için yol açılıyor. Çalışan kişilerin en büyük hayallerinden birisi maaşının bağlandığı günü görmek oluyor. Bu kapsamda da yaş ve maaş hesaplama konusunda bilgiler sık sık araştırılıyor. Emekli olmanın iki yolu var. Dışarıdan prim ödeyerek kolayca maaş bağlanma hakkınızda bulunuyor. Ayrıca bu formül ev hanımlarının en sık tercih ettiği yöntemlerden birisi de bu seçenektir. Gelin emekli maaşının bağlanması için aranan şartları ve tüm detayları beraber inceleyelim.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTAYLA EMEKLİLİK İMKANI

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin örneği Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikametgahlarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine giderek başvurmaları gerekmektedir, ayrıca e-Devlet üzerinden de online başvuru yapılabilir.

Tekrar isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen sigortalıların ise talep dilekçesi ile müracaatları yeterli olacaktır.

1.602 TL ÖDENİYOR

İsteğe bağlı sigorta primi, akşamın derlediği bilgiye göre, prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartıyla, sigortalı tarafından beyan edilen günlük kazanç tutarına göre belirlenmektedir.

İsteğe bağlı sigorta primi prime esas kazancın alt sınırı ile üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın % 32'sidir. Bunun % 20'si malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, % 12'si genel sağlık sigortası primidir. Buna göre 2022 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık prim tutarı 1.601,28 TL'dir.

Ait olduğu ayın primini en geç 12 ay içinde ödemeyen sigortalının o aya ait prim borcunu ödeme imkânı ortadan kalkmakta ve prim borcu ödenmeyen ilgili ay için sigortalılara hizmet verilememektedir.

KABUL EDİLİRSE EN AZ 25 YIL ŞARTI OLACAK

Geçtiğimiz yıllarda yasa tasarısındaki teklife göre; en az 25 yıl evli olan ve 50 yaşını doldurup emekli olamayan ev kadınlarına emeklilik olup olamayacağı merak ediliyor.

7.200 GÜN PRİM ŞARTI ARANIYOR

Sigortası 2008 yılından sonra başlayan kadınların emekli olabilmesi için 7.200 gün prim günü ve 20 yılı tamamlaması gerekiyor. Ancak, çalışma hayatına katılamayan ve emekli olacak kadar evli kalan kadınların faydalanması için bir tasarı sunuldu.

Emeklilik için 10 yıl sigorta yeterli... SGK'ya dilekçeyi getirenin maaşı bağlanıyor!