Nar kırma geleneği nedir, nasıl dilek dilenir? 21 Aralık nar kırma ritüeli nasıl yapılır?

21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak dönencesine dik gelir. Güney yarımkürede yaz, Kuzey yarımkürede kış başlangıcıdır. Bugün en yılın en uzun gecesi olması nedeniyle yapılacak olan ritüellerden biri de nar kırmak olacak. Peki, 21 Aralık nar kırma ritüeli nasıl yapılır? Nar kırma geleneği nedir, nasıl dilek dilenir?

21 Aralık'ın gelmesi ile birlikte bereketin ve bolluğun simgesi olan nar kırma geleneği ile ilgili aramalar da hız kazandı. Nar kırma ritüeli, geçmişten günümüze aktarılan ve kültürel bağları güçlendiren bir uygulamadır. Ritüelde; evin eşiğinde durulur ve burada bir adet nar kırılır. Peki, 21 Aralık nar kırma ritüeli nasıl yapılır? Nar kırma geleneği nedir, nasıl dilek dilenir?

21 ARALIK NAR KIRMA GELENEĞİ NEDİR?

En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık 2023 günü enerji, bolluk, bereket gibi birçok alanda yardımcı olacağına inanılan ritüellerden biri de nar kırma geleneğidir. Genellikle 21 Aralık'ta ritüelleşen nar kırma geleneği yılbaşı günü de yapılabiliyor.

NAR KIRMA RİTÜELİ NASIL YAPILIR?

Anadolu geleneklerinde evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inancı bugün de bazı bölgelerde devam etmektedir.

Bu geleneğe göre, kırılan nar ne kadar patlarsa, taneleri ne kadar geniş ve uzak alana dağılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılıyor.

Narı atarken "Bolluk bereketi evime, yuvama getirsin. Parçaların her bir tanesi bin bin olsun." deniliyor.

EN UZUN GECEDE NEDEN NAR KIRILIR?

Nar, bolluk, bereket; birin bin olması, bereket anlamı taşıyor

Nar, doğum, çoğalma anlamına da gelir,

Nar, Osmanlı'da sevilen kıza gönderildiğinde; evlenme teklifi anlamına gelir,

Nar, yaşam sembolüdür,

Anadolu'da nar patlatma; evin içinde nar patlatılır, nar parçalanır, taneleri eve dağılır; böylelikle eve bereket getireceğine inanılır.