2024 YKS TYT puan hesaplaması nasıl yapılır? YKS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

YKS'ye katılan adaylar, netlerini hesaplamak için 4 yanlışın 1 doğruyu götürüp götürmediğini merak ediyor. TYT puan hesaplaması yapılırken, her bir test bölümünden yapılan netler kullanılır. 2024 YKS puan hesaplaması yapılırken TYT'nin %40'ı alınır ve hesaplama bu yöntemle yapılır. Peki YKS TYT puan hesaplaması nasıl yapılır? YKS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? İşte detaylar...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 8-9 Haziran tarihlerinde TYT, AYT, YDT oturumları ile gerçekleşecek. İlk oturum olan TYT, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri Testinden oluşur. YKS TYT puan hesaplaması yapılırken, netlerin bulunabilmesi için yanlışlar, doğru sayısından belli bir oranda çıkarılır. Peki YKS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? YKS TYT puan hesaplaması nasıl yapılır? İşte TYT puan hesaplama formülü

YKS'DE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

2024 TYT 120 sorudan oluşmaktadır ve süresi 165 dakikadır. 2024 TYT; TYT Türkçe, TYT Sosyal Bilimler, TYT Temel Matematik ve TYT Fen Bilimleri testlerinden oluşur.

YKS'de 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir.

YKS TYT PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

2024 YKS puanı hesaplanırken TYT'nin %40'ı hesaplamaya dâhil edilir.

TYT ve AYT oturumlarındaki testlerde yaptığınız doğru-yanlış sayıları ve diploma notunuza göre 2024 YKS'de aldığınız puan hesaplanır. TYT, SAY, EA ve SÖZ olmak üzere puan türünüze göre hesaplama gerçekleştirilir. Ham puan ve yerleştirme puanlarınız ayrı ayrı hesaplanır.

Sınavdaki testlere verilen cevaplar, her bir test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Bu testlerin her biri için birer standart puan hesaplanacaktır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarıldıktan sonra, adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunmuş olacaktır.

HAM PUAN (ADAYIN NET SAYISI) NASIL HESAPLANIR?

Ham puan için her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayılarına göre hesaplama yapılır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılır ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) hesaplanır.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) PUANI NASIL HESAPLANIR?

Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5'le çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50'nin altında olan adayların diploma notları 50 olarak değerlendirilir. 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, 100 olan en yüksek diploma notu için de OBP 500'dür.

Ortaöğretim Başarı Puanı 0,12 katsayısıyla çarpılarak sınav puanlarına eklenir ve yerleştirme puanlarının hesaplaması buna göre yapılır.