Ramazan ayının ilk oruç günü ne zaman? 2024 Ramazan ne zaman başlıyor?

Ramazan orucu, bağışlanmak için büyük bir fırsattır. Sevgi ve hoşgörü ayı olan Ramazan, kameri yılın şabandan sonra gelen dokuzuncu ayıdır. Diyanet dini günler takvimiyle birlikte 2024 Ramazan ayı başlangıç tarihi belli oldu. Peki 2024 Ramazan ne zaman, hangi gün başlıyor? Ramazan ayının ilk oruç günü ne zaman? İşte Diyanet 2024 dini günler takvimine göre Ramazan ayı başlangıç ve bitiş tarihi

Ramazan ayı, tüm İslam alemi tarafından sabırsızlıkla bekleniyor. Bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini de içinde barındıran Ramazan ayında ruç tutan kişi, Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır. Hicri takvime göre belirlenen dini günler, her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanır. Peki 2024 Ramazan ne zaman başlıyor? İlk oruç günü ne zaman? İşte 2024 Diyanet dini günler takvimine göre Ramazan ayı başlangıç tarihi

2024 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 yılı dini günler takvimiyle birlikte Ramazan ayı tarihi belli oldu.

Buna göre; 11 ayın sultanı olan Ramazan, 2024 yılında 11 Mart Pazartesi günü başlayacak. 5 Nisan günü ise Kadir Gecesi İdrak edilecek.

Bu sene Ramazan ayı, Nisan'ın 9'unda sona erecek. 2024 Ramazan Bayramı ise 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor.

İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan sağlık ve şükür ayı ramazanın ilk orucu için 10 Mart'ı 11 Mart'a bağlayan gece sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak.

Ramazan-ı şerifte, oruç tutmak çok sevaptır. İslam inancında önemli bir yere sahip ramazan ayında oruç tutmak sağlığı yerinde olan her Müslümana farzdır.

Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara Sûresi 183)

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, "Ramazan ayında oruç tutmayı farz bilip, sevabını da Allahü teâlâdan bekleyerek oruç tutanın günahları affolur." buyurmuştur.

DİYANET 2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

24 Şubat Cumartesi: BERAT KANDİLİ

11 Mart Pazartesi: RAMAZAN BAŞLANGICI

5 Nisan Cuma: KADİR GECESİ

9 Nisan SALI: AREFE

10 Nisan Çarşamba: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

11 Nisan Perşembe: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

12 Nisan Cuma: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

15 Haziran Cumartesi: AREFE

16 Haziran Pazar: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

17 Haziran Pazartesi: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

18 Haziran Salı: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

19 Haziran Çarşamba: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

7 Temmuz Pazar: HİCRİ YILBAŞI

16 Temmuz Salı: AŞURE GÜNÜ

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili

RAMAZAN ORUCU İLE İLGİLİ HADİSLER

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 28, Savm 6)

"Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

"Allah'tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz." (Tirmizî, Cum'a 80)

"Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168.)

"Sizden biriniz unutarak bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın. Çünkü onu Allah yedirmiş ve içirmiştir." (Buhârî, Savm 26, Eymân 15)

"Kim yalan konuşmayı ve yalan-dolanla iş yapmayı terketmezse, Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına kıymet vermez." (Buhârî, Savm 8, Edeb 51)

"Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur."

"Oruç tutunuz ki, (madden ve mânen) sıhhat bulasınız!" (Heysemî, 203 III, 179)

"Sizden biriniz bir-iki gün öncesinden oruç tutarak Ramazan'ı karşılamaya kalkmasın. Ancak belli günlerde oruç tutmayı âdet edinmiş olan kimse, o gün orucunu tutsun." (Buhârî, Savm 5, 14; Müslim, Sıyâm 21)

"Mümin öldüğü zaman, namazı baş ucunda, zekâtı sağında, orucu solunda bulur." (Bkz. Heysemî, III, 51)

"Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez." (Buhârî, Savm 4; Müslim, Sıyâm 166.)