Zamlı engelli maaşı ne zaman yatacak? 2024 engelli maaşı ne kadar olacak? İşte ödeme günleri

2024 engelli maaşı, asgari ücrete yapılan zam sonrası merak edilen konular arasında yer aldı. Devlet tarafından; Bakıma muhtaç bireylerin ailelerine verilen engelli maaşı, asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda belirleniyor. Asgari ücret zammı; İşsizlik ödeneği, Stajyer maaşı, Kıdem tazminatı, Askerlik ve doğum borçlanması, 65 yaş aylığı, Engelli aylığı, Sigorta primleri gibi birçok kalemi etkiliyor. Peki 2024 ocak ayında engelli maaşları ne kadar olacak? Zamlı engelli maaşı ne zaman yatacak? İşte doğum yılına göre 2024 engelli maaşı ödeme günleri

Engelli maaşı, 2024 Ocak ayı itibarıyla asgari ücrete yapılan artışla birlikte zamlandı. 2024 yılı için geçerli olacak yeni asgari ücret %49 artışla birlikte 17 Bin 2 TL'ye yükseldi. Engelli maaşı, yüzde 40-69 arası ve yüzde 70 ya da üzeri engel oranına göre belirleniyor. Maaş ödemeleri ise doğum yılının son rakamına göre hesaplara yatıyor. Peki asgari ücrete yapılan zam sonrası 2024 engelli maaşı ne kadar olacak? Zamlı engelli maaşı ne zaman yatacak 2024? İşte İşte ödeme günleri...

2024 ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılan zam oranına göre, birçok kalemde artış yapılıyor. Engelli maaşı da bu ödemler arasında yer alıyor.

Engelli maaşı, yüzde 40-69 arası ve yüzde 70 ya da üzeri engeli olan vatandaşlara engel oranına göre ödeme yapılıyor.

2024 Ocak ayından itibaren geçerli olacak Asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapıldı.

2024 engelli maaşı, asgari ücrete yapılan zam sonrası merak edilen konular arasında yer aldı. Devlet tarafından; Bakıma muhtaç bireylerin ailelerine verilen engelli maaşı, asgari ücrete yapılan zam doğrultusunda belirleniyor. Asgari ücret zammı; İşsizlik ödeneği, Stajyer maaşı, Kıdem tazminatı, Askerlik ve doğum borçlanması, 65 yaş aylığı, Engelli aylığı, Sigorta primleri gibi birçok kalemi etkiliyor. Peki 2024 ocak ayında engelli maaşları ne kadar olacak? Zamlı engelli maaşı ne zaman yatacak 2024? İşte engelli maaşlarının ödeme günleri

ZAMLI ENGELLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK 2024?

Engelli maaşı ödemeleri, kişinin doğum yılının son rakamına göre yapılıyor. Doğum yılının son rakamı 0 ve 5 olanlar ayın 5'inde 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde 3 ve 8 olanlar 8'inde 4 ve 9 olanlar ise 9'unda engelli maaşlarını alabilecekler.

Zamlı engelli maaşları, 2024 Ocak ayının5'inden itibaren hesaplara yatacak.

KİMLER ENGELLİ MAAŞI ALABİLİR?

Yetkili hastaneden alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre engel oranı yüzde 40- yüzde 69 ya da başkasının yardımı olmaksızın yaşamını sürdüremeyecek derecede engelli (yüzde 70 ve üzeri) olan kişiler engelli emekli maaşı veya engelli maaşı alabilir.

Öte yandan:

Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,

Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,

Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,

Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,

Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;

Bu koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış engelli yakını bulunanlar, bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması kaydıyla bu ödemeden faydalanabilir.

Sosyal güvenlik kurumundan, yetim aylığı almakta olan engelli bireylerin aylık gelirleri, alacağı engelli maaşından az ise aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanır.