Cumhurbaşkanlığı seçimleri hangi ayda yapılacak? Seçimler ne zaman yapılacak, erken seçim olacak mı?

Türkiye'nin ana gündem maddesi olan 2023 genel seçim tarihi son dönemde sıklıkla tartışılmaya başlandı. Son olarak 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası gözler bu yıl yapılacak seçimlere çevrildi. Konuyla ilgili son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklama seçimin 14 Mayıs'ta yapılabileceğinin sinyallerini verdi. Peki, 2023 seçimleri 14 Mayıs'ta mı yapılacak? Seçimler ne zaman, hangi tarihte yapılacak? Erken seçim olacak mı?

2023 seçimleri için geri sayım başladı. Erken seçim tartışmaları ve 14 Mayıs seçim tarihi açıklamaları gündemin ana maddelerinden birisi oldu. "Seçimler 14 Mayıs'ta mı yapılacak?" sorusu yoğun olarak sorgulanmaya başladı. Son olarak 24 Haziran 2018'de gerçekleştirilen seçim bu yıl yeniden yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son açıklamayla seçimin 14 Mayıs'ta yapılacağının sinyallerini verdi. Peki, 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri ne zaman yapılacak? Seçi tarihi değiştirildi mi?

2023 SEÇİMLERİ NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE YAPILACAK?

2023 genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimleri 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak. Seçimlerin o tarihten daha öne çekilmesi ise gündeme gelen konulardan bir tanesi oldu. Birçok siyasi isim seçim tarihi ile ilgili anlaşmaya varılırsa erken yapılabileceğini ifade etti. Konuyla ilgili son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ise seçimin 14 Mayıs'ta olma ihtimalini güçlendirdi.

SEÇİMLER 14 MAYIS'TA MI YAPILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada seçimin 14 Mayıs'ta yapılacağına dair sinyaller verdi. Erdoğan, "Milletimiz 73 yıl sonra 6'lı masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına yeter diyecektir. Ne yaparsanız yapın yine başaramayacaksınız" dedi.

SEÇİMLER MAYIS AYINDA MI YAPILACAK?

Türkmedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, "Seçim Tarihi öne çekilebilir. 18 Haziran'a dair bir projeksiyon yapıldığında çok ciddi sorunlar olduğu görülüyor. Yani Hac dönemi, yaz dönemi, ikinci tura kalma olasılığına yönelik Temmuz bayrama denk geliyor, köylerine gidenler, mevsimlik işçiler katılım oranını düşürebilir. Dolayısıyla erkene çekilme gibi bir niyet var. Bu nedenle erkene seçilme gibi bir durum olabilir. Erdoğan ve Bahçeli'nin görüşmesinde bu konunun görüşüldüğünü düşünüyorum. Muhtemel tarih de benim tahminime göre 30 Nisan-7 Mayıs- 14 Mayıs. Bu üç tarihten birine karar verme olasılığı yüksek gibi görünüyor. En çok konuşulan 14 Mayıs." dedi.

BAHÇELİ: "MAYIS AYI İÇERİSİNDE BU İŞİ BİTİRELİM"

MHP Lideri Devlet Bahçeli "Mayıs ayı içerisinde bu işi bitirelim, sözü ve kararı hep birlikte aziz milletimize bırakalım." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, genel seçim tarihine ilişkin olarak "Henüz tam net olarak söylemek mümkün değil. Zorunluluklar dolayısıyla bir miktar erken olabilir. Bu bir erken seçim değildir. Biraz öne alınması bunun erken seçim olacağı anlamına gelmez. Listeyi itibarlı isimler üzerinde yapacağız. Türkiye, Allah'ın izniyle 2023'te Türkiye Yüzyılı'nın kapılarını sonuna kadar açacak." ifadelerini kullandı.