2022'de borsayı ne bekliyor?

Portföy yöneticilerinin beklentisi... Borsada ihracatçı firmalar öne çıkacak. Portföy yöneticileri borsada bu yıl umutlu. Bu yıl borsada alıcılı bir seyir bekleyen portföy yöneticilerine göre ihracat gelirleri güçlü olan şirketler sene içinde pozitif ayrışacak. Turizmde de sıçrama mümkün.

Portföy yöneticileri Borsa İstanbul'un bu sene de alıcılı seyrini sürdüreceğini düşünürken, ihracat gelirleri güçlü olan şirketlerin sene içinde pozitif ayrışabileceğini ifade ediyor. Borsa İstanbul'un dolar bazlı ucuzluğu, şirketlerin güçlü büyüme beklentileri, dünyada kırılan tedarik zincirinin oluşturduğu yeni fırsatlar ve Kovid-19 salgınının sona ermesi ihtimali gibi nedenlerle 2022'de yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Öte yandan dünya genelinde şahinleşen merkez bankaları ise pay piyasaları için başlıca risk unsuru olarak dikkati çekiyor.

NEGATİF ETKİ AZALACAK

Portföy yöneticileri, bu sene yabancı kurumsal yatırımcının ilgisini artırmasının önemli olduğunu belirterek, bu durumun dünya genelinde artan enflasyon baskısı sonrası şahinleşen küresel merkez bankalarının negatif etkilerini azaltabileceğini ifade ediyor. Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, hisselerin ucuz olduğu için sektör veya şirket seçiminin en önemli kriter olmadığına değinerek "Biz fonlarımızda büyük ve orta ölçekli şirketlere ağırlık veriyoruz. İhracat yapan veya ihracatçı şirketlere satış yapan sektör ve şirketler bu sene bir kademe ön plana çıkabilir" dedi. Gerz, 2022'de enflasyonu kontrol altına almak için hükümetin yeni tedbirlere başvurmasının bazı sektörlerde fiyat artışlarını baskılayabileceğini vurgulayarak, tüketiciye satış yapan sektör ve şirketler konusunda temkinli olunması gerektiğini ifade etti.

BANKALAR AYRIŞABİLİR

Deniz Portföy Yatırım ve Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Özkan da negatif reel faiz ve hisselerin dolar bazlı iskontolu olması sebebiyle hisselere yönelik ilginin korunmasını beklediklerini kaydederek, geri çekilmelerde ise sektör bazda ayrışmaların belirginleşebileceğine dikkati çekti. Tüketici ve perakendenin yanında gayrimenkul ve holdinglerin endekse göre pozitif ayrışmasını beklediklerini ifade eden Özkan, 2021 yılında ciddi prim yapan demir-çelik ve ulaştırmada ise normalleşme sürecinde, görece daha negatif bir performans beklenebilir" dedi.

HANGİ SEKTÖRLERE YATIRIM YAPMALI

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Genz: Yerli üretimin desteklendiği savunma, elektronik ve otomotivde elektrikli araç dönüşümüne destek veren sektörlere dikkat etmek lazım. Salgın hafiflerse turizmde sıçrama olacaktır, bu durumdan gayrimenkul sektörü de olumlu etkilenebilir. Traktör ve tarım araçları, paket ve ambalaj gibi sektörler dikkat çekebilir.

Deniz Portföy Yatırım ve Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Özkan: Bilişim ve tıbbi teknoloji sektörleri favorimiz.

Hedef Araştırma Uzmanı Yunus Şahin: Hava yolları, beyaz eşya ve perakende öne çıkar.

HİSSELER TARİHİ DİP SEVİYEDE KALDI

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin Borsa İstanbul'da aralık ayının oldukça oynak geçtiğini ve dolar bazlı bakıldığında BIST 100 endeksinin tarihi dip seviyelere yakın yerlerde olmayı sürdürdüğünü bildirerek, bu sene ihracat yapan, geliri dövize endeksli olan şirketlerin kârlarını yükseltmesini beklediklerini söyledi.