20 Kasım evde bakım maaşı yatan iller listesi açıklandı mı? Kasım ayı evde bakım maaşı hesaplara yattı mı?

Evde bakım maaşı sosyal yardım kapsamında ihtiyaç sahibi vatandaşlara verilmektedir. Her sağlıklı bireyin potansiyel birer engelli olduğu günümüzde evde bakım maaşı alan vatandaşlarda yer almaktadır. Söz konusu bu yardımdan faydalananların gündeminde yer alan ''20 Kasım evde bakım parası yattı mı, ödemeler ne zaman yapılacak?'' sorularına yanıt olarak merak edilen tüm detaylara bu haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.


Türkiye'de bilindiği üzere engelli vatandaşlara ve evde bakım gerektiren yaşlı vatandaşlarımıza bazı sosyal ve ekonomik haklar tanımaktadırlar. Bu sosyal yardımlar arasında yer alan evde bakım parası ödeme tarihleri sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Kasım ayı itibariyle internet aramalarında araştırılan 20 Kasım evde bakım maaşı yatan iller listesi açıklandı mı? 2022 Kasım ayı evde bakım maaşı hesaplara yattı mı? soruların yanıtları belli oldu.

EVDE BAKIM PARASI NEDİR?

Her ne şekilde olursa olsun haneye giren gelirlerin, hanedeki kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen ortalamaya aylık denilmektedir. Tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan bakıma muhtaç engellilerin ve yaşlıların bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen aylığa evde bakım aylığı denir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelli vatandaşlar için üç tip bakım hizmetinde sosyal destek sağlamaktadır. Engellilere evde bakım hizmeti doğrudan kamu tarafından üretilerek, özel sektörden hizmet alınarak ya da bakım hizmetleri masraflarının kamu tarafından finanse edilerek sağlanır. Şayet hizmet kamu tarafından sağlanırsa Bakanlığa bağlı resmi rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alınır. Diğer modelde ise engelli bakım hizmeti özel bakım merkezi tarafından sağlanır ve bunun ücreti Bakanlıkça ödenir. Son modelde ise evde bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen kişilere maddi ödeme yapılmak suretiyle destek sağlanmaktadır. Bu kişilere verilen ücrete ise evde bakım maaşı denir.

EVDE BAKIM PARASI NE ZAMAN YATAR?

Evde bakım parası bu ay 15 Kasım tarihi itibariyle hesaplara yatırılmaya başlandı. Ödemeler ay sonuna kadar devam edecek.

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ BELLİ OLDU MU?

Evde bakım maaşı yatan iller listesi e-Devlet üzerinden belirtilen tarihten sonra sorgulanabiliyor.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?

Yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşlarına yapılacak zam oranı, asgari ücret zammıyla birlikte belli oldu. Evde bakım maaşı 2706'dan 3340'a yükseldi.

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bakım parası almak isteyen vatandaşların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

1. Bu maaşı alabilmek için istenen şartların en önemlisi ve en çok aranılan şart gelir kriteri şartıdır. 2021 yılı için 4 kişilik ailenin Evde Bakım Yardımı alabilmesi için gelirleri toplamda 6818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri ise 1706,67 TLdir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.

2. Engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını Evde Bakım Yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakın yardımdan faydalanabilir.