Saniyede 66 km hızla Dünya'ya yaklaşıyor... 12-13 Ağustos tarihine dikkat edin!

12-13 Ağustos tarihine dikkat! Yılın en önemli ve etkileyici Perseid meteor yağmuru geliyor. Gök taşı yağmuru olarak bilinen bu yağmurlar Dünya'nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluştuğu biliniyor. Perseids meteor yağmuru ile saatte 50-100 “kayan yıldız” görülmesi bekleniyor.

Gökyüzü tutkunlarının heyecanla beklediği olay nihayet gerçekleşiyor. Perseid meteor yağmuru 12-13 Ağustos tarihinde gözlemlenecek. Meteor yağmurları, her yıl aynı dönemde gerçekleşiyor. Türkiye'den de izlenecek olan Perseid meteor yağmuru, gök taşı yağmuru olarak biliniyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

Her yıl Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilen olay en yoğun 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gece gözlemlenir.

Dolunay ne zaman? Ağustos dolunayı için tarih verildi!

Ne yazık ki, Ay evreleri bu yıl Perseid meteor yağmurunu gözlemlememizi zorlaştırabilir.

Ağustos ayında Dolunay 11 Ağustos gecesi görünecek. Dolunay gün batımı civarında yükselir ve ertesi sabah gün doğumu civarında batar. Bu nedenle karanlık bir gökyüzünde göktaşlarını görme şansınız, Ay'ın alçaldığı şafaktan önceki karanlık saatlerde olacaktır.

Perseid yağmuru Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı ile ilişkilidir. Küçük taş parçaları Dünya'nın üst atmosferine çarptığında, hava ile sürtünme her bir parçacığın ısınmasına ve yanmasına neden olur. Sonucu bir meteor olarak görüyoruz. Bazen yıldız kayması olarak adlandırılır, ancak yıldızlar gerçekte dünyamızdan katbekat daha büyüktür.

Hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, Perseid meteor yağmurunu Türkiye'den de izleyebilmek mümkün.