10.000.000.000.000.000.000 dolarlık görev

En değerli göktaşı ‘Psyche'yi incelemek üzere hazırlanan uzay aracı fırlatıldı. 3.5 milyar km yol kat edecek araç, 2 yıl boyunca asteroidin yörüngesinde fotoğraf çekecek, yüzeyin haritasını çıkarıp veri toplayacak.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) 'Psyche asteroidinin keşfi için hazırladığı uzay aracı, 1 yıllık gecikmenin ardından fırlatıldı. ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX Falcon Heavy roketiyle gönderilen uzay aracı, hedefine 2029 yılında ulaşacak. Mars ve Jüpiter arasındaki Psyche'nin yörüngesinde 2 yıl boyunca görev alacak olan araç, göktaşının fotoğraflarını çekecek, yüzeyin haritasını çıkarıp veri toplayacak. Psyche misyonunun başlangıç tarihi önce Ekim 2022 olarak belirlenmiş ancak güvenlik kontrollerinin uzaması sebebiyle ertelenmişti. Neredeyse tamamı değerli madenlerden oluşan Psyche'nin 10 kentilyon (18 sıfırlı) dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

YÜZDE 82'Sİ DEĞERLİ MADEN

Bilinen en pahalı asteroit olan Psyche, nikel ve altın gibi değerli madenlerden oluşuyor. Bilim insanları Psyche'nin yüzde 82.5 oranında değerli metal içerdiğini tahmin ediyor.