1 milyar dolarlık kargoda teknik arıza! Gezegenin sırları kilitli kaldı!

OSIRIS-REx'in Bennu asteroidinden getirdiği kaya ve toz numunelerin bulunduğu kapsül teknik arıza nedeniyle açılamıyor. Kapsül hiç açılamasa bile kargodan sızan 70 gramlık toz, gezegenin oluşumuna ilişkin ipuçları verecek.

4 MİLYAR KİLOMETRE YOL GELDİ

NASA, Dünya'ya çarpma tehlikesi bulunan Bennu asteroidinden örnek toplamak için 7 yıl ve 1.15 milyar dolar harcadı. OSIRIS-REx, robotik kollarıyla topladığı kaya ve toz örnekleriyle eylül ayında, 3 yıllık yolculuğunu tamamlayıp Dünya'ya döndü. Ancak bilim insanları 4 milyar kilometre yol gelen kapsülü, teknik bir arıza sebebiyle aylardır açamıyor. Kapsülü açma çalışmaları aylardır devam ediyor.

2016'da fırlatılan OSIRIS-REx, asteroidin yüzeyinden bugüne kadarki en büyük örnekleri topladı ve Dünya'ya döndü.

Kapsülde toplamda 250 gramlık numunenin biriktiği tahmin ediliyor.

Cımbızların Dünya'ya gönderilen asteroit örneklerinin çıkarılmasında kritik öneme sahip olduğu ortaya çıktı.

60 GRAM HEDEFİNE ULAŞILDI

Kargonun etrafından sızan 70 gramlık toz parçalarını incelemeye başlayan mühendisler, içerideki örneğe zarar vermeden kapsülü açmak için çalışıyor. 60 gram numune toplamayı hedefleyen uzmanlar, içindekilere hiçbir zaman ulaşamasa bile OSIRIS-REx için konulan hedefe çoktan ulaşmış durumda. Toplanan örnekler, güneş sisteminin kökenine ve gezegenin nasıl oluştuğuna dair ipuçları içeriyor.