1 milyar dolardan fazlaya mal olabilir... Havacılıkta milat

Havacılık firması tamamen yeniden kullanabilir ve beş güne kadar çalışabilecek bir uzay gemisinin planlamasına başladı. ARGE çalışması için 1 milyar dolardan fazla bütçe gerektiği uzmanlar tarafından açıklandı.

aksam.com.tr

Çeviri-Muhammed Gökalp

Havacılık ve uzay firması, pistten inip aynı zamanda kalkabilen 48 saat içinde tekrar uçabilen uzay gemisi inşa etme planlarını hedefe koydu. Kesin bütçe açıklanmamasına rağmen, uzay gemisinin ARGE çalışmaları için 1 milyar dolardan fazla bütçe gerektiği uzmanlar tarafından bildirildi. Radian Aerospace firmasındaki yatırımcılar bu planın 200 milyar dolar değerinde yörünge fırlatma endüstrisini tetikleyebileceğini öne sürdüler.

Aksam.com.tr'nin Daily Mail'den aktardığın habere göre, Tasarlanan konsept, tamamen yeniden kullanabilir olacak ve uzay istasyonlarına seyahat etmek de dahil olmak üzere beş güne kadar çalışabilecek. Firma geliştiricileri, hükümetler ve bir dizi özel uzay istasyonu geliştiricisi ile görüşme halinde olduğunu belirtirken bu atılımın hem uzayda hem de dünyadaki seyahati tamamen değiştireceği iddia ediliyor.

GİZLİ MODDA ÇALIŞABİLECEK

Washington'da yer alan Radian havacılık, aracın tasarımına ve gelişimine odaklanarak "gizli modda" çalışabileceğini söyledi.

Aracın geleneksel dikey roketlerde var olan verimlilik ve yetenek boşluklarını dolduracağı belirtirken dikey fırlatma sistemlerine göre daha az altyapı gerektireceği belirtildi.

Tamamen yeniden kullanılabilir olan uzay gemisi Dünya'ya geri dönerken 10.000 ft'lik piste yumuşak bir şekilde inebilecek ve 48 saat içerisinde tekrar kullanılabilecek.

Firma uzayda insanları ve hafif yükleri Dünya yörüngesine götürmek de dahil olmak üzere çok çeşitli işlevleri yerine getirebileceğini belirtiyor. Bunun bir milad olarak kabul edilebileceğini söylüyor.

Radian'ın CEO'su ve kurucu ortağı Richard Humphrey "Uzaya yaygın erişimin insanlık için sınırsız fırsatlar anlamına geldiğine inanıyoruz" dedi.