Dünyada yalnızca Türkiye bu madeni çıkarıyor... Elmastan 10 bin kat daha değerli! Servet değerinde

Oluşumu yüz yıllar süren ve binbir zorlukla çıkarılan değerli madenler arasında diaspor oldukça önemli bir rol oynuyor. Altın, gümüş ve hatta elmasa kıyasla 10 bin kat daha değerli olan diaspor madeni yalnızca Türkiye'de çıkarılıyor. Işığa göre renk değiştirme özelliği bulunan diaspor yurt dışından da oldukça yoğun talep görüyor.

Dünya'nın oluşumdan günümüze kadar varlığını koruyan birçok değerli maden bulunuyor. Yalnızca Türkiye'de çıkarılan ve elmastan 10 bin daha değerli olan diaspor madeninin ise eşi benzeri yok. Hollywood ünlülerinin bile radarına girmeyi başaran diaspor madeni ışığa göre renk değiştiriyor. Bu değerli madenin Türkiye'de 50 milyar dolarlık rezervi olduğu tahmin ediliyor.

ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA DEĞERLİ

Muğla'nın Milas ilçesinde 1997 yılından bu yana diaspor taşının önemine dikkat çekilmeye çalışılıyor. Dünyada sadece Türkiye'de bulunan değerli taşın elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu belirtilirken diaspor taşının renk değiştirme özelliği ise en dikkat çekici yanı.

SADECE TÜRKİYE'DE ÇIKARILIYOR

Mücevher kalitesindeki diaspor madeni dünya üzerinde sadece Muğla'da bulundu. Taş dünya üzerinde ışığa göre renk değiştirebilen çok az sayıda kıymetli taşlardan birisi. Diaspor taşı, gün ışığında yeşil olurken, mum ışığında da pembe renk alabiliyor. Bu iki renk taşın renk skalasında iki uç noktadan beliriyor. Pembe ve yeşil arasındaki birçok ton gün ışığına, ortamdaki ışığa hatta bazen üzerinizdeki kıyafete değişebiliyor.

50 MİLYAR DOLARLIK REZERV

Türkiye'de 50 milyar dolarlık süs taşı rezervi çıkarılmayı bekliyor. Üstelik bu değerli taşlardan 3 türü, sadece Türkiye topraklarında bulunuyor. Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan.

9 FARKLI RENK GEÇİŞİ VAR

9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.

HOLLYWOOD ÜNLÜLERİNİN RADARINA GİRDİ

Türk tasarımcı Pınar Öner'in diaspor taşından tasarladığı yüzük Victoria's Secret'ın ünlü isimlerinden Alessandra Ambrosio tarafından kullanıldı.

YÜZDE 2'Sİ İŞLENEBİLİYOR

Gram gram çıkarılan kristalin sadece yüzde 2'si işlenebiliyor. Diaspor kristali diğer madenler gibi tonlarca çıkarılmıyor. Gram gram çıkarılıyor. Dünyada çok değerli bir maden. Her işçi taşın, çamurun içinde diaspor kristalini bulmak için çalışıyor.

Madenden yılda ortalama 750 kilogram diaspor kristali çıkarılıyor. Çıkarılan kristalin ise yüzde 2'si işlenebiliyor.