Sultan Melikşah ne zaman, nasıl öldü, oğulları kimlerdir? Sultan Melikşah'tan sonra tahta kim geçti?

Uyanış Büyük Selçuklu izleyicileri Melikşah'tan sonra tahta gelen ismi merak ediyor. Bilindiği üzere TRT 1 ekranlarında yayınlananUyanış: Büyük Selçuklu dizisi, her hafta farklı tarihi konuları işliyor. Büyük Selçuklu tarihi son günlerde özellikle TRT'de başlayan ''Uyanış: Büyük Selçuklu'' dizisiyle birlikte en çok merak edilenler arasında yer alıyor. Peki Sultan Melikşah'tan sonra tahta kim geçti? Sultan Melikşah ne zaman ve nasıl öldü?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisi heyecan dolu yeni bölümleriyle ekrana kaldığı yerden devam ediyor. Uyanış Büyük Selçuklu izleyicileri Melikşah'ın hayat hikayesini araştırırken konuya ilişkin merak edilenleri bu haberimiz üzerinde derledik. Sultan Melikşah'tan sonra tahta kim geçti? Sultan Melikşah ne zaman, nasıl öldü, oğulları kimlerdir?

Uyanış: Büyük Selçuklu dizisini yakından takip edenler Sultan Melikşah’ın ölümüyle ilgili bilgileri merak ediyor. 38 yaşındayken ölen Sultan I. Melikşah Büyük Selçuklu Devleti'nin en önemli hükümdarlarından biridir.

Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun 1029 yılında temelleri atılmış ancak 1037 yılında resmen Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiştir ayrıca Bağdat şehrini kendilerine başkent yaparak önce Mezopotamya, daha sonrasında Anadolu ve İç Asya boylarına kadar ilerleyerek sınırlarını genişletmiş ve dönemin en büyük ve ilk Türk Devleti haline gelmiştir. Büyük Selçuklu Devletinin yönetiminde bulunan sultanları, 1029-1157 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir. Peki, Büyük Selçuklu Sultanları kimlerdir? Merak edilen Büyük Selçuklu Sultanları Listesi aşağıda detayları ile birlikte sunulmuştur.

Saltanatının ilk yıllarında, Sultan Alparslan zamanında da iki defa isyan etmiş ve affedilmiş olan amcası Kavurt tekrar isyan etti. Bu isyan bastırılarak Kavurt yayının kirişiyle boğdurularak idam olundu. Karahanlılar ülkesine yürüyen Melikşâh Semerakant’a kadar olan bölgeyi ele geçirdi. Her iki hanedanın arasında akrabalık kuruldu. Gazneliler de aynı akıbete uğradılar ve Melikşâh’ın yüksek hâkimiyetini kabul etmek zorunda kaldılar. Kutlamış’ın oğlu Süleyman Şâh’ı Anadolu’ya göndererek O’nu bu ülkeye emîr olarak atadı. Kutlamış-oğlu Süleyman Şâh kısa zamanda baştan başa bütün Anadolu’yu ele geçirdi. İzmit başkent olmak üzere (1077) Anadolu Selçuklu Hanedanı’nın temelini attı. Melikşâh zamanında Selçuklu İmparatorluğu en geniş sınırlarına ulaştı. Doğuda Seyhun Nehri ve Tanrı Dağları’ndan batıda Akdeniz ve Boğazlar’a, kuzeyde Kafkas Dağları’ndan güneyde Hint Denizi’ne kadar ulaşılmıştı. Melikşâh döneminin en önemli iç olaylarından birisi de Hasan Sabbah’ın lderi olduğu Batınî hareketidir. Hasan Sabbah, Alamut Kalesi’nde kurduğu yalancı cenneti ile bir tarikat kurmuş, tarikatına mensup fedailerle birçok Türk ve Müslüman ileri gelenlerine karşı suikastlar düzenlemeye başlamıştı. Saltanatının son yıllarında Batınîler’le uğraşan Sultan Melikşâh 38 yaşında iken zehirlenerek öldü.

MELİKŞAH’TAN SONRA KİM SULTAN OLDU?

Sultan Melikşâh’ın ölümünden kısa bir süre sonra Vezir Nizam’ül-Mülk de Batınîler tarafından öldürüldü. Şeklen Irak ve Horasan’daki Büyük Selçuklu Sultanları’na bağlı olmak üzere Kirman Selçukluları, Suriye Selçukluları ve Anadolu Selçukluları olarak İmparatorluk parçalandı. Melikşâh’tan sonra yerine 5 yaşındaki oğlu Mahmud tahta çıkarıldıysa da Berkyaruk onu tanımadı. Berkyaruk da 1104 yılında öldü. Yerine kardeşi Muhammed Tapar (1105-1118) Isfahan’da tahta çıktı. Tapar’dan sonra Selçuklu Devleti’nin son büyük hükümdarı Sultan Sançar (1118-1157) tahta çıktı. Gurlular’ı, Karahanlılar’ı, Harezmşahlar’ı tekrar vergiye bağladı. Halifenin siyasî gücü ele geçirme çabalarına tekrar son verdi, O’na yalnızca dinî görevleri bıraktı. Ancak Karahıtaylar’a 1141’de Katvan’da yenildi. Bu yenilgi Sultan Sançar için bir dönüm noktası oldu ve bir daha toplanamadı. 1153 yılında ayaklana göçebe Oğuzlar’a tutsak oldu. Üç yıllık esaretten sonra kurtarılan Sultan Sançar 1157 yılında 72 yaşında iken öldü.

Taht ismi: Selçuk Bey

Asıl isim: Selçuk bin Dukak

Unvanı: Büyük Selçuklu Devleti Kurulmasına öncülük eden ordu komutanı Sü-başı

Doğum ve Ölüm Yılı: d. 960 - ö. 1009

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 978 - 1009

Aile bağlantıları: Dukak Bey’in oğlu

Taht ismi: Tuğrul

Asıl isim: Tuğrul bin Mikail

Unvanı: Ruknedein, Abutalip, Bey,Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 995–1063

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1029 -1063

Aile bağlantıları: Selçuk Beyoğlu Mikail'in oğlu

Taht ismi: Alp Arslan

Asıl isim: Muhammed bin Davud Çağrı

Unvanı: Adudeddevle Ebu Şuça, Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 1039 –1072

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1063 -1072

Aile bağlantıları: Tuğrul Bey'in kardeşi Davud Çağrı Bey'in oğlu

Taht ismi: I. Melikşah

Asıl isim: Hasan

Unvanı: Sultan Celalü'ldevle ve'd-din Müizzuddin Ebu'l Feth Melikşah

Doğum ve Ölüm Yılı: 1055 –1092

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1072 - 1092

Aile bağlantıları: Alp Arslan'ın oğlu

Taht ismi: I. Mahmud

Asıl isim: Mahmud

Unvanı: Nasireddin, Abulkasem, Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 1086–1094

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1092 - 1093

Aile bağlantıları: I. Melikşah'ın oğlu

Taht ismi: Berkyaruk

Asıl isim: Muhammad Berkyaruk bin Melikşah

Unvanı: Ebu Muzaffer Rükneddin

Doğum ve Ölüm Yılı: 1080–1105

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1094 - 1105

Aile bağlantıları: I. Melikşah'ın oğlu

Taht ismi: II. Melikşah

Asıl isim: Muizzeddin Melikşah

Unvanı: Muizziddin, Ebulfeth, Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 1099 - 1105

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1105 - 1105

Aile bağlantıları: Berkyaruk'un oğlu

Taht İsmi: Muhammed Tapar

Asıl isim: Muhammed Tapar

Unvanı: Giyaseddin, Ebuşucca, Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 1082–1118

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1105 - 1118

Aile bağlantıları: I. Melikşah'ın oğlu

Taht ismi: Sencer

Asıl isim: Ahmed

Unvanı: Muizziddin, Ebulhareth, Sultan

Doğum ve Ölüm Yılı: 1085- 1157

Hükümdarlık başlangıcı ve sonu: 1118 - 1157

Aile bağlantıları: I. Melikşah'ın oğlu