Oktay Kaynarca'nın 'Süleyman Çakır' olmasında o filmin etkisi var! Bir kariyerin değişim öyküsü...

Oktay Kaynarca seyirci için her ne kadar Süleyman Çakır ve devamında gelen Hızır Çakırbeyli ve Cezayir Türk karakterleri ile özdeşleşmiş olsa da, o sinemada festival hikayelerinde rol almış ve ödüller kazanmış bir sanatçı. Televizyonda Yeditepe İstanbul gibi edebi yanı oldukça yüklü bir işte Ferhan olarak da karşımıza çıkan Oktay Kaynarca'nın 'Süleyman Çakır' olmasında ise, rol aldığı o filmin çok büyük etkisi var.

AKŞAM TV

HÜSNA KÖŞGER

Akşam.com.tr - AKŞAM TV / Hüsna Köşger

1965 yılında Malatya'da dünyaya gelen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden 'Şampiyonlar Ligi' denebilecek bir sınıfla Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter'in öğrencisi olarak mezun olan Oktay Kaynarca, Gençler dizisi ile seyirciye ilk kez merhaba demişti. Okul arkadaşları ile beraber kamera karşısına geçtiği bu iş onun için elbette özel ancak Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, Suyun Öte Yanı ve en önemlisi festivallerden ödülleri silip süpüren Yengeç Sepeti filmleri; onun kariyerindeki en önemli sıçrama projeleri olmuştu.

Herkes için o kuşkusuz ki hem Süleyman Çakır hem Hızır Çakırbeyli hem de Cezayir Türk...

Ama bu karakterler ile özdeşleşmesini sağlayan belki de Süleyman Çakır için akla gelmesinde etkili olacak bir projesi var. Bu içeriğimizde; Oktay Kaynarca'nın kariyerini yakından inceleyip dönüşüm yaşamasını sağlayan projelerini inceliyoruz.

MÜKREMİN ÇITIR'IN KIZ KARDEŞİNE YÜZ VERMEYEN GENÇ

Emel Müftüoğlu'nun klibinde namı diğer Mükremin Çıtır'ın kız kardeşine yüz vermeyen genç bir delikanlıydı doksanlı yıllarda.

Sadece birkaç sene sonra Yeditepe İstanbul'da mahallenin gizemli ve bıçkın berberi Ferhan olarak ekranda yer aldı. Onun racon sahibi keskin bakışlar attığı rolleri ile ilk kez bu projede tanıştık, partneri de Yeşim Ceren Bozoğlu'ydu.

"Yanında başka bir mazeretin de olsaydı bu kadar değerli olmazdı"

Kaynarca'yı bu diziden sonra komedi işlerinde de gördük ama araya bir Aynalı Tahir ve Deli Yürek: Bumerang Cehennemi sıkıştırmayı da ihmal etmedi.

OKTAY KAYNARCA'NIN KARİYER PLANLAMASINI DEĞİŞTİREN PROJE

Deli Yürek Bumerang Cehennemi bir Osman Sınav işiydi ve bu filmde Selçuk Yöntem ve Zafer Ergin de rol almıştı. Kurtlar Vadisi için kolları sıvayan Sınav, kadrosunun neredeyse tamamımın Devlet Tiyatroları sanatçılarından ya da okullu oyunculardan oluştuğu diziye Oktay Kaynarca'yı da dahil etmek istedi. Ki tiyatrocu isimlerin rol alması fikrini veren de Selçuk Yöntem olmuştu.

Rol dizinin yarısında bitti, Oktay Kaynarca üzerine oldukça farklı karakterler oynadı ama o seyirci gözünde Süleyman Çakır olmaktan kurtulamadı.

SÜLEYMAN ÇAKIR'I HATIRLATAN ROL: HIZIR ÇAKIRBEYLİ

İşte bu durum Kaynarca'yı yıllar sonra Süleyman Çakır'ı hatırlatan bir rol ile seyirci karşısına geçirdi: Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz... Karakter ismiyle Çakır karakterine bir noktada selam da veren Kaynarca, Hızır Reis olarak anılan rolü ile de özdeşleşti ve seyirci aklında hem Süleyman Çakır hem de Hızır Çakırbeyli oldu.

ÜÇÜNCÜ KARAKTER: CEZAYİR TÜRK

Dizinin ekrana veda etmesi sonrası Oktay Kaynarca'dan yeni bir proje geldi. Bu iki karakterin hayranlarını da mutlu edecek olan Reis lakaplı Cezayir Türk karakteri, ilk sezonundan seyirciyi yakalamayı başardı.

Dizi ilerledikçe eski hikayelerden sevilen yüzler de başka rollerle projeye dahil olmaya başladı. Ve Oktay Kaynarca üçüncü bir karakterle daha özdeşleşti.