Mikhael Kosses, Kuruluş Osman dizisi ile dikkat çeken isimler arasında. Tekfurluktan Osman Bey'in silah arkadaşlığına ve ardından müslümanlığı seçen (Mikhael Kosses) Abdullah Mihal Gazi'nin tarihteki önemi, hayatı ve türbesi ile ilgili detayları bu haberimizde derledik. Peki Mikhael Kosses kimdir, ne zaman müslüman oldu? Harmankaya Tekfuru Mikhael Kosses (Köse Abdullah Mihal Gazi) ne zaman öldü, türbesi nerede?
Osmanlı'nın kuruluş yıllarında Bizans Tekfuru iken Müslümanlığı seçerek Osman Gazi'nin silah arkadaşı olan Abdullah Mihal Gazi, kahramanlıklarıyla anılıyor.
İslamiyet'i seçerek Osmanlı saflarına geçen ilk önemli Bizanslı komutan olan Mikhael Kosses, Osman Gazi'nin teklifiyle Abdullah Mihal Gazi ismini alarak Osmanlı'ya hizmet etti.
Fetihlerde gösterdiği cesaret ve başarılarıyla anılan Mihal Gazi, Osman Bey'e yapılacak bir suikastı da önledi.
Orhan Gazi zamanında Bursa'nın fethine katıldıktan sonra 1328'de vefat eden Abdullah Mihal Gazi'nin, Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'deki türbesine ziyaretçilerin ilgisi artıyor.
İnhisar Kaymakamı Ali Açıkgöz, AA muhabirine, yapılan çalışmaların ardından türbeye daha fazla ziyaretçi gelmeye başladığını söyledi.
Türbede iki ay önce çalışma başlatıldığını aktaran Açıkgöz, şöyle konuştu:
"Türk kahramanı Mihal Gazi'nin bulunduğu türbe içinde ve etrafında çevre düzenlemesi ile peyzaj çalışması başlattık. Türbemizin etrafı bir gül bahçesine çevrildi. Çevresinde Allah'ın 99 isminin bulunduğu 99 adet gül var. Türbenin sandukası da değiştiriliyor."
Bursa, Eskişehir, Sakarya ve Kütahya başta olmak üzere birçok yerden türbeye ziyaretçi ilgisinin olduğunu anlatan Açıkgöz, "Buradaki değişimin meyvesini toplamaya başladık. Ziyaretçi sayısı her geçen gün müthiş şekilde artıyor. İnsanlar buraya gelip güzel paylaşımlar yapmaya başladı. Türbenin etrafında 634 ve 463 yıllık tescilli ağacımız var. Peyzaj çalışması yaparken daha fazla anıt ağaç olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili de çalışma yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
- ''Tekfur iken, Osman Gazi'nin silah arkadaşları arasına girdi''
Mihal Gazi'nin hayatını araştıran ve tez hazırlayan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yeni Çağ tarihçisi Doç. Dr. Vedat Turgut da Mihal Gazi'nin Osman Bey zamanında Bizans'a bağlı Harmankaya'da tekfur iken daha sonra Osman Gazi'nin silah arkadaşları arasına girdiğini anlattı.
Tekfurun, Osmanlı'ya tabi olarak İslam'ı kabul ettiğini belirten Turgut, şunları kaydetti:
''Müslüman olduktan sonra Abdullah adını alan Gazi Mihal, Osmanlı arşivlerinde hep orijinal adıyla kaydedilmiştir. Gölpazarı ilçesinde bir zaviye ile hamam yaptırdığı anlaşılan Köse Mihal'in türbesi 1885'te 2. Abdulhamid tarafından yeniden inşa ettirilmiştir. Mihal Gazi'nin soyundan gelenler, daha sonra Rumeli'nin fethiyle birlikte Avrupa'ya geçerek akıncı beyi olarak görev yapmışlardır. Köse Mihal'in Aziz Paşa, Balta Bey ve Gazi Ali Bey adlarında üç oğlunun bulunduğu ve bunların Rumeli'de sınır boylarında faaliyet gösterdikleri bilinmektedir. Osmanlı devletinin ilk devirlerinden itibaren, askeri ve sosyal tarihinde mühim roller oynamış akıncı ailelerinden biri olan Mihaloğulları, Harmankaya tekfuru Köse Mihal'in soyundan devletin kuruluş ve yükseliş devrelerinde meşhur kahramanlar yetiştirmiştir.''
Köy muhtarı Metin Doruk da Kaymakam Açıkgöz'ün, Abdullah Mihal Gazi Türbesi'ne büyük önem verdiğini ifade ederek, ''Burada yapılan çalışmalar sonrası ziyaretçi sayısında artış oldu. Abdullah Mihal Gazi, Osmanlı'nın kuruluşunda büyük payı olan bir akıncıymış. Köyün tanıtımına da büyük katkı sağladı.'' diye konuştu.
Köyün sakinlerinden Mustafa Sayan ise kendileri için gurur kaynağı olan Mihal Gazi'nin kabrini sık sık ziyaret ettiklerini aktardı.
KÖSE MİHAL KİMDİR?
Abdullah Mihalgazi, aslen Bizans İmparatorluğu'nun hudut kalelerinden Harmankaya tekfuru (Bizans İmparatorluğu zamanında vali düzeyinde olan yönetici) idi. Osman Gazi'ye bağlı Eskişehir Beyi ile yaptığı savaşta esir düştü. Osman Bey, Köse Mihal'in yiğitliğine ve kahramanlığına bakarak onu affetti. Köse Mihal çok geçmeden Osman Gazi'yle iyi dost ve silah arkadaşı oldu. Hıristiyan derebeylerinin, bir düğün vesilesiyle Osman Bey'e suikast hazırlığı yaptığını öğrenen Köse Mihal, Osman Bey'i zamanında uyararak önlem almasını ve kurtulmasını sağlamış, böylelikle Yarhisar'la Bilecik'in zaptına da vesile olmuştur. Mihal Bey, Türklerle arasındaki dostluk ve Osman Bey'e yakınlığı sebebiyle, 1313 yılında Müslüman oldu ve "Abdullah" adını aldı. Bundan sonra daima Osman Gazi ile birlikte hareket eden Mihal Bey, Sakarya Vadisi'nde Göynük ve Mudurnu ile diğer bazı kaleleri fethederek büyük kahramanlıklar gösterdi. Osmanlı Devleti'nin ilk yıllardaki ilerleme ve gelişiminde büyük katkıları olan Köse Mihal Bey ayrıca Orhan Gazi ile Bursa'nın fethinde de bulundu. Mihalgazi 1327 yılında, Yenişehir'de vefat ettikten sonra, Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Harmanköy'deki türbesine defnedildi. Abdullah Mihalgazi'nin yurdu olan Harmanköy'de her yıl, eylül ayının ilk pazar günü, devlet büyüklerinin, akademisyenlerin, tarihçilerin ve pek çok misafirin katılımıyla Abdullah Mihalgazi'yi anma törenleri tertip edilerek, konuşmalar yapılır. Mihalgazi'nin Harmanköy'de bulunan türbesi ziyaret edilerek dualar okunur. Gelen konuklara ve yöre halkına, geleneksel şifalı pilav ikram edilir.